Vetřelci a lovci - filmový triptych o šedé kriminalitě

Nastěhují se lidem do života, vysávají ho a baví se neštěstím svých „hostitelů“. I když své oběti mohou zničit – psychicky i fyzicky -, jejich činy jsou těžko dokazatelné, a tedy i nepotrestatelné. Skutečné případy kriminálních parazitů zpracoval novinář Josef Klíma ve scénáři k triptychu Vetřelci a lovci. Tři příběhy v režii Filipa Renče odvysílá ČT1 postupně vždy v neděli ve 20:00, dva z nich v premiéře.

Každý díl triptychu je samostatným příběhem, spojuje je ale téma, tedy „vetřelecká“ kriminalita, inspirace skutečnými událostmi a herecká dvojice Juraj Kukura a Simona Stašová. Věra Podlipná, sestřička na psychiatrii, byla v první části (Zrozen bez porodu) obětí „vetřelců“ a tak se seznámila s jejich „lovcem“, tajemným soukromým detektivem Zahálkou. Oba sehrávají podstatnou roli i v dalších dvou příbězích. Spolu s nimi se ve všech dílech objeví také Jiří Dvořák coby kriminalista, který Zahálkovi pomáhá „vetřelce“ předat spravedlnosti.

„Simona má široký herecký rejstřík, takže jsem se na její bohatou mimiku mohl stoprocentně spolehnout. Juraj je charismatický herec, v Čechách neokoukaný a netypický zjev. Pro roli soukromého očka a bývalého elitního policisty je jako vysoustruhovaný,“ vysvětlil výběr herců režisér Filip Renč.

Stašová si zahrála už v jeho celovečerním snímku podle Vieweghova Románu pro ženy, pracovně se opět při Vetřelcích a lovcích sešel také se scenáristou Josefem Klímou, podle jehož reportáže natočil na začátku 90. let svůj režijní celovečerní debut Requiem pro panenku.

Krutá nevěra / Simona Stašová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Dvořák
Zdroj: ČT/Jef Kratochvil

„Snažili jsme se udělat nový typ detektivky, kde nejsou mrtvoly ani střílení,“ podotkl Renč k triptychu a upozornil, že v jednom z dílů se dokonce ani nevystřelí. „Je to zajímavé, objevné téma. Není to prvoplánová detektivka, kde se komisař honí se zlodějem po střechách domů s pistolkou v ruce. Není tam zbytečná a laciná brutalita. Je to spíš intelektuální detektivka,“ pokusil se třídílný počin zařadit do nějaké žánrové škatulky.

Při psaní scénáře se Klíma inspiroval skutečnými případy, s nimiž se setkal jako novinář. Na už tak dost bohaté scéně zločinu se podle něho objevila nová sorta lidí, kteří vnikají potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně, či přímo fyzicky.

Klíma mluví o „šedé kriminalitě“. „Narazil jsem na případy nestíhatelné a nežalovatelné, modus operandi všech tří dílů je pokus najít recept, jak tyto zločiny stíhatelné a žalovatelné být mohou,“ vysvětlil.

V prvním díle nazvaném Zrozen bez porodu se diváci seznámí se sestřičkou na psychiatrii Věrou Podlipnou (Simona Stašová). Starší bezdětná žena najde jednoho dne ke svému překvapení v poště dopis s pruhem a výzvou, aby oznámila místo pobytu svého syna. Jenže ona žádného syna nemá. To, co zpočátku vypadá jako celkem úsměvný byrokratický omyl, se postupně ukazuje jako promyšlený zločin, v němž jí jde o život. Na úřadech i policii ale naráží jen na nepochopení, pomoc najde až u tajemného detektiva Zahálky (Juraj Kukura). Podrobnější článek o filmu: Že po mně jdou, neznamená, že jsem paranoidní.
15. 1. ve 20:00 na ČT1. Hrají: Simona Stašová, Juraj Kukura, Jiří Dvořák, Jaromír Nosek, Jan Hrušínský, Lucia Siposová aj.

S ním se opět později setká, v době, kdy už je její případ vyřešen. Jejich cesty se propletou při Zahálkově vyšetřování zdánlivě banálního případu s tragickými následky. V Kruté nevěře se manželé Roubalovi (Tatiana Vilhelmová a Václav Jiráček) stanou figurkami v bezohledné hře, k níž skupinku lidí kolem manželky bohatého podnikatele nemotivuje nic jiného než zábava a teprve druhotně peníze získané vydíráním.
22. 1. ve 20:00 na ČT1. Hrají: Tatiana Vilhelmová, Michal Dlouhý, Gabriela Štefanová, Václav Jiráček, Iva Frühlingová, Luboš Veselý, Michal Slaný, Simona Stašová, Juraj Kukura, Jiří Dvořák aj.

V třetí části – Užij si se psem – není hned jasné, kdo je skutečná oběť: zda nešťastně zamilovaný Milan (Jan Budař), nebo objekt jeho zájmu, jeho kolegyně Irena (Jana Stryková). Od předchozích dvou dílů se ten třetí liší, vetřelcem není zločinec, který své útoky promýšlí, ale psychicky narušený člověk, rozhodující se většinou ve vleku emocí. Motivace jednání je ale v obou případech stejná – možnost obětí manipulovat a zničit ji.
29. 1. ve 20:00 na ČT1. Hrají: Jan Budař, Jana Stryková, Iva Janžurová, Jana Švandová, Hana Holišová, Simona Stašová, Juraj Kukura, Jiří Dvořák aj.

„Vetřelce a lovce jsem psal jako triptych, který se ve třetím díle uzavírá. Detektiv Zahálka v sobě nese celou dobu nějaké tajemství, které je odhaleno,“ prozradil Klíma. Dodal, že vzniku dalších dílů v brněnském studiu ČT se ale vůbec nebrání a možnost pokračování nevyloučila ani Česká televize.

Záleží ale i na zájmu diváků. První díl se setkal s příznivým ohlasem i od kritiky. Kameraman Karel Fairaisl (s Renčem spolupracoval i na filmu Hlídač č. 47) získal za příběh Zrozen bez porodu v roce 2010 cenu Asociace českých kameramanů. Snímek byl navíc nominován ve čtyřech kategoriích na Zlatou nymfu, podobně jako jiný projekt ČT, seriál Vyprávěj, který si ovšem cenu z Mezinárodního televizního festivalu v Monte Carlu nakonec odvezl.

Filip Renč doufá, že líbit se, především divákům, budou i zbývající dva díly triptychu. „Chceme zaujmout co největší počet diváků, kteří mají rádi detektivky. Pobavit je i trochu postrašit,“ přeje si režisér, který mimochodem pro Českou televizi v současné době připravuje třináctidílné pokračování seriálu Sanitka.