Zbiroh je plný templářských pokladů

Zbiroh (Rokycansko) – V prostorách zbirožského zámku dnes zahájí výstavu nazvanou Příběh rytířského řádu templářů. V jejím rámci se představí nedávno objevený renesanční obraz tváře Leonarda da Vinciho a dále předměty z 12. až 14. století vážící se k rytířskému řádu templářů. Exponáty z italských sbírek, jejichž většina nebyla mimo území Itálie nikdy vystavena, budou doplněny výjimečnými a málo známými předměty z českých a moravských muzeí, které se týkají působení templářů na našem území.

V době konání výstavy uplyne přesně sedm set let od rozpuštění templářského řádu. Třešničkou na dortu výstavy na zbirožském zámku je renesanční obraz údajné tváře Leonarda da Vinciho, jenž před třemi lety náhodně nalezl historik Nicola Barbatelli v jihoitalském kraji Basilicata ve sbírkách jedné aristokratické rodiny. Česká republika je vůbec první zemí, které byl obraz zapůjčen.

Možný autoportrét Leonarda da Vinciho
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Výstava ale zahrnuje daleko více unikátů. „Jedním z těch dalších předmětů je olověná pečeť, na které jsou vyobrazeni jezdci a také templ - chrám božího hrobu, protože ten řád byl určen k ochraně poutníků, kteří putovali do Jeruzaléma,“ upřesňuje kurátor výstavy Jan Royt.

Součástí jsou i zápůjčky z italských sbírek. „Jsou zde památky, které jsou třeba spojené s posledním bojem ve Svaté zemi. Jsou tady ale připomenuti i čeští templáři,“ doplňuje. K vidění bude i řehole templářského řádu od sv. Bernarda z 12. století nebo templářský kámen, jenž zapůjčilo řeznovické biskupství z kostela sv. Petra a Pavla.

Výstava je mimo jiné připravována se zástupci italského Řádu templářů. V době jejího konání bude probíhat pestrý vzdělávací i doprovodný program pro návštěvníky různých věkových kategorií. Příběh rytířského řádu templářů bude zámek Zbiroh vyprávět až do 18. března, expozice je otevřena denně od 8:00 do 20:00 hodin.