Severská a česká hudba mají mnoho společného

Praha – Nevšední zážitek čeká diváky dnešního koncertu Symfonického orchestru hlavního města Prahy. Pod taktovkou finského dirigenta zazní skladby dvou autorů z této severské země. Tamní hudba, jež je výrazně inspirována přírodou, má s tou českou mnoho společného.

Stejně jako česká sehrála finská hudba důležitou obrozeneckou úlohu, která vyvrcholila ve stejné době. Finsko si vydobylo samostatnost v roce 1917. „Je to hudba vycházející poměrně hodně z národní identity, z národní kultury, podobně jako česká hudba sledovala cíle kulturního osamostatnění,“ doplňuje dramaturg Českého rozhlasu Vltava Petr Vebr.

Málokterá hudba je navíc tak výrazně inspirována přírodou, jako je tomu u hudby finské. „Finsko je v zimě uzavřeno do zimy a sněhu, takže hudba je trošku depresivní, melancholická. Ale příroda je opravdu to hlavní, například Sibelius napsal klavírní skladbu pro každý druh stromu,“ líčí dirigent Jari Hämäläinen.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Právě Jean Sibelius, skladatel, jenž sehrál zásadní úlohu ve vývoji finské hudby na přelomu 19. a 20. století, je autorem druhé skladby koncertu, která se vrací do finské mytologické říše. Stejně jako Smetana s oblibou pracoval s národními mýty, básnil přírodu. Sibelius ve své tvorbě hojně čerpal náměty z národního finského eposu Kalevala.

Koncert ve Smetanově síni Obecního domu začne v 19:30 hodin. Severská hudba rozšíří širé hudební obzory i posluchačům stanice Vltava, na které v rámci severského roku čekají přímé přenosy ze Skandinávie i literární čtení.