TýTý nastavila zrcadla: ČT uspěla v sedmi kategoriích

Praha - Úspěchem České televize skončil 20. ročník televizních cen TýTý. „Zrcadlo“ si v kategorii Osobnost televizního zpravodajství odnesla Jolana Voldánová, osobností televizní zábavy se stal Karel Šíp, nejlepší herečkou Veronika Freimanová, pořadem roku StarDance, objevem roku moderátorka Daniela Písařovicová a seriálem roku Vyprávěj, který se také stal absolutním vítězem ankety. ČT tak uspěla v sedmi z dvanácti kategorií.

Ceny TýTý přinesly i jedno překvapení, když absolutního vítěze loňského ročníku a mnohonásobného držitele TýTý Karla Gotta porazil v kategorii Zpěvák Michal David. Mezi publicisty uspěl Josef Klíma, zpěvačkou roku se stala Lucie Vondráčková a nejlepším hercem Ondřej Vetchý. Do Dvorany slávy byla uvedena Jiřina Bohdalová.

Veronika Freimanová pří přebírání ceny TýTý:

„Beru to jako cenu seriálu Vyprávěj, protože bez něj bych tady nestála.“

Moderátorem slavnostního večera v Divadle na Vinohradech byl Karel Šíp, který byl za pořad Všechnopárty nominován dokonce dvakrát. „Přátelé, já se vám zcela upřímně přiznám, že jsem tentokrát ani v nejmenším nepočítal, že bych to nedostal,“ řekl Šíp při přebírání ceny, kterou získal i před rokem.

Nejpopulárnější osobnosti televizních obrazovek loňského roku vybrali diváci, kteří zaslali své hlasy do 20. ročníku ankety. Celkem se jich podle pořadatelů letos sešlo přes 400 tisíc.

V přímém přenosu předávali ceny například herec a prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška, herečka Jana Štěpánková či taneční mistr a obávaný porotce ze StarDance Zdeněk Chlopčík. Jedním z předávajících byl i moderátor, bavič a „televizní taxikář“ Aleš Háma. Přišel i loňský oslavenec Karel Čáslavský, který ve Dvoraně slávy uvítal Jiřinu Bohdalovou.

I hudbu a hosty znáte z obrazovek

Stejně jako ve StarDance i v TýTý se o veškerý hudební doprovod postaral Moondance Orchestr Martina Kumžáka. S ním vystoupla čerstvá držitelka ceny Thálie Dasha, stálá sólistka při přenosech StarDance. Na jeviště přišla i zpěvačka a loňské překvapení soutěže Aneta Langerová, Tomáš Klus, Marta Jandová, Petr Janda nebo Richard Müller. Část letošní hudební nabídky se na Týtý nesla v muzikálovém duchu, konkrétně muzikálu Ať žije rokenrol!. Muzikál měl na Týtý zastoupeny i své tvůrce. Libreto k muzikálu a texty písní totiž napsal Karel Šíp a režíroval jej Viktor Polesný, který s Karlem Šípem v ČT pravidelně točí Všechnopárty.

Přehled nominovaných, kteří se dostali do finále cen TýTý, najdetezde.

Samotný název ankety vymyslel  na počátku devadesátých let minulého století tehdejší šéfredaktor týdeníku Televize Otakar Štajf. Byl inspirován americkým filmem E. T., a počestil tak anglicky vyslovovanou zkratku časopisu Týdeník Televize – Týtý.

Výsledky 20. ročníku ankety TýTý:

Osobnost televizního zpravodajství: Jolana Voldánová
Osobnost televizní publicistiky: Josef Klíma
Zpěvák: Michal David
Zpěvačka: Lucie Vondráčková
Osobnost televizní zábavy: Karel Šíp
Herečka:Veronika Freimanová
Herec: Ondřej Vetchý
Dvorana slávy: Jiřina Bohdalová
Pořad roku: StarDance
Seriál roku: Vyprávěj
Objev roku: Daniela Písařovicová
Absolutní vítěz:Vyprávěj

  • Karel Šíp přebírá od Aleše Hámy cenu TýTý v kategorii Osobnost televizní zábavy autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243985.jpg
  • Jiří Bartoška a Veronika Freimanová autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243987.jpg
  • Karel Čáslavský a Jiřina Bohdalová autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243983.jpg
  • Stardance IV / finále autor: Lenka Hatašová, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2186/218560.jpg
  • TýTý zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2414/241375.jpg
  • Překvapením večera se v anketě TýTý stal vítěz v kategorii Zpěvák Michal David autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243986.jpg
Vydáno pod