Berlinale prožije českou Příliš mladou noc

Berlín – Festivalové komise festivalu Berlinale vybraly do programu letošního ročníku jediný český film – absolventský snímek slovinského režiséra Olma Omerzua z pražské FAMU Příliš mladá noc bude uveden v sekci Forum. Film vznikl v koprodukci České televize.

Omerzu byl už několikrát oceněn za své předešlé školní filmy, zejména za středometrážní Druhé dějství, které bylo v tuzemské kinodistribuci společně s Bábou Zuzany Špidlové, titulem úspěšným na festivalu v Cannes.

Filmem Příliš mladá noc dokončil Omerzu minulý rok studium na FAMU v Praze - kromě režie se podílel také na scénáři. Na uvedení snímku na Berlinale se podle slov programové ředitelky sekce Formu Anny Hoffmanové shodli všichni členové komise.

Příběh vypráví o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se náhodně ocitnou v cizím bytě na zvláštní oslavě den po Silvestru.. Režisér prý chtěl natočit film, který by se jiným způsobem zabýval tématem dětství, přechodem z dětství do dospělosti a zachytil, jak se dětský svět zrcadlí ve světě dospělých a naopak. Ve filmu Příliš mladá noc se děti dostávají do situací, před kterými by měly být, alespoň podle našich společenských zvyklostí, chráněny.

Příliš mladá noc / Jan Vaši a Vojtěch Machuta
Zdroj: ČT24/CinamArt

„Rád pracuji s herci. Na filmu jsme společně zkoumali téma ztráty milostných ideálů, sexualitu, v níž láska nezaujímá žádné místo nebo je maskou nejistoty, obranným mechanismem před něhou,“ prozradil Omerzu. Společně s oceňovaným hercem Martinem Pechlátem (mimo jiné získal Cenu Thálie za roli v představení Geobbels/Baarová v pražském Divadle Komedie) si zahráli mladší Natálie Řehořová a Jiří Černý.

Sekce Forum uvádí filmy, které jsou podle Berlinale vysoce originální, často provokují a vyvolávají diskuse. Přestože je Forum nesoutěžní, filmy z této sekce bývají oceněny některými nezávislými porotami festivalu jako např. porotou FIPRESCI. Film může získat také Cenu pro nejlepší debut, která se uděluje napříč sekcemi.

Příliš mladá noc / Natálie Řehořová, Jiří Černý, Milan Mikulčík
Zdroj: ČT24/Endorfilm

„Pro debutujícího mladého režiséra může být světová premiéra na festivalu v Berlíně zásadním odrazovým můstkem pro jeho další kariéru, distribuci filmu mimo Českou republiku a další zahraniční festivaly. Pro herce má Berlinale význam i z hlediska každoročně vybíraných talentů, Shooting Stars, což by se mohlo našich herců týkat v příštím roce,“ domnívá se producent filmu Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm. Jako producent se loni festivalu účastnil s dokumentem Nesvatbov, jenž si odnesl Cenu čtenářů časopisu Der Tagesspiegel pro nejlepší snímek právě sekce Forum.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se vyjádřil k uvedení koprodukčního filmu na Berlinale slovy: „Podpora mladých filmařů je jedna z oblastí, na kterou se chci v rámci České televize zaměřovat. Jsem velmi rád, že se Česká televize podílí na takových úspěších.“

Světovou premiéru si Příliš mladá noc odbude v Berlíně 13. února v deset hodin večer, následovat budou další tři projekce pro veřejnost. Do české distribuce bude film uveden 22. března.

62. ročník Mezinárodního festivalu v Berlíně se uskuteční od 9. do 19. února.

Olmo Omerzu (* 24. listopadu 1984, Lublaň). V letech 2001–2003 byl členem vydavatelské rady komiksového časopisu Stripburger. Spolu s tímto magazínem spolupracoval jako autor na několika evropských výstavách. V roce 2004 vydal v rámci projektu Miniburger knihu komiksů nazvanou Shadows (Stíny). V produkci RTV Slovenija režíroval svůj první krátký film Almir (1998). Ve vlastní produkci pak režíroval krátký film Nic (2003). V roce 2004 byl přijat na pražskou FAMU, studia dokončil v roce 2011. 

FILMOGRAFIE:

2008
Druhé dějství (43 min, hraný film,35 mm) - zvláštní uznání, Fresh Film Fest Karlovy Vary 2008; cena Meo pro nejlepší krátký film – Estoril Film Festival 2008; cena časopisu Cinepur za nejlepší krátký film, FAMU Fest Praha 2008; zvláštní uznání za režii – Portorož Festival 2008; zvláštní uznání pro nejlepší herečku Ivanu Uhlířovou – Festival Premiers Plan Angers 2009;

2006
Láska (krátký film)
Slzy (krátkometrážní dokument)

2005
Masky (krátký film)
Ve čtyři odpoledne (krátký film)

2003
Nic (krátký film)

1998
Almir (krátký film)

Příliš mladá noc - 65 minut; režie: Olmo Omerzu; scénář: Bruno Hájek, Jakub Felcman, Olmo Omerzu; kamera: Lukáš Milota; střih: Janka Vlčková; zvuk: Ladislav Greiner; výkonný producent: Jakub Sláma; hrají: Martin Pechlát, Jiří Černý, Natálie Řehořová, Vojtěch Machuta, Jan Vaši.