Čarokraj existuje pro ty, kteří na něj věří

Praha – Divadelníci Petr a Matěj Formanovi se spolu se skladatelem Markem Ivanovićem a dalšími tvůrci vypravili do podzemí Národního divadla a objevil tajný vchod do Mytologie, podobné fantastické říše, kterou popsal ve své knize Mluvící balík britský spisovatel a přírodovědec Gerald Durrell. Ta pod českou scénou se ovšem jmenuje Čarokraj a dostat se do ní může každý návštěvník stejnojmenné opery.

Vstoupit do říše bájných tvorů a bytostí se dá dvěma způsoby – klasickou cestou přes hlavní vchod nebo tajemných podzemním světem. „Celá ta akce je výroční akcí mytologického světa, která se uskutečňuje každých padesát let. Národní divadlo výjimečně poskytlo budovu právě obyvatelům právě této říše,“ vysvětlil Marek Markem Ivanović.

Diváci jsou tak přímo součástí fantaskního světa, kde odvážná Penelopka a přemoudřelý Papouš pomohou dobrým pohádkovým bytostem zvítězit nad bazilišky. Představení propojuje žánr fantazy s klasickou operou.

Marek Ivanović: Čarokraj je postavený jako ideální zoologická zahrada, nebo spíš safari, kde jsou jednotlivé druhy naprosto různé, třeba se i těžko domluví, ale nějakým způsobem si většinou uvědomují to, že krása toho místa spočívá právě v té pestrosti a různosti, aniž by jeden druhého nějakým způsobem omezovali.

Petr Forman: Byla to nesmírně dobrodružná cesta a to, že se to děje na půdě divadla, je skoro symbolické, protože často tam děláte inscenaci a vytváříte iluzi a snažíte se vlastně o to, co ten čarokrajný svět v sobě má.

„Ono se totiž ukázalo, že způsob komunikace v této říši je velmi podobný afektovanému opernímu zpěvu, který my známe z opery. A ukázala se i další zajímavá věc: i určité vzorce chování se podobají určitým operním zákonitostem. Jsou to takové zajímavosti, které jsem se snažil nějak hudebně využít. Snažil jsem se pochytit charakteristiky jednotlivých zvířat, protože každé zvíře se vyznačuje jiným způsobem zpěvu,“ doplnil Ivanović.

Tvůrci označují představení jako rodinnou expedici, na kterou doporučují přizvat rodičům své děti a dětem své rodiče. „Mytologický svět a zvířata existují pouze tehdy, pokud na ně my lidé věříme,“ upozorňuje Petr Forman, který Čarokraj režíroval i se podílel na libretu, že podstatnou vstupenkou do kouzelného světa je především fantazie.

Čarokraj návštěvníky opět přivítá 28. a 29. ledna, ale i až se po derniéře v budoucnu uzavře, tvůrci nevylučují, že zájemci budou mít možnost do něj občas nahlédnout. „Vypadá to, že by se jednou za čas svět zpřístupnil, i když bez slavnosti, a pokusili bychom se zvířata shromáždit, aby s nimi mohli lidé pár okamžiků prožít,“ přislíbil Petr Forman.