Kintera je výtvarnou Osobností 2011 - za pomník sebevrahům

Praha - Socha pod Nuselským mostem, kterou věnoval sebevrahům, přispěla k označení výtvarníka Krištofa Kintery Osobností roku 2011. Laureáta výtvarného ocenění vybírá porota složená z kurátorů a teoretiků umění.

Socha v podobě lampy je umístěna v parku pod Nuselským mostem, který se stal smutným symbolem sebevražedných pokusů. Kintera ji nazval Z vlastního rozhodnutí.

Cena Osobnost roku vznikla v roce 2002 při Galerii Klatovy/Klenová, od loňského roku ji společně pořádají odborný měsíčník o umění Art & Antiques, internetový časopis artalk.cz a galerie GAVU Cheb.

Vítěze vybírala desetičlenná porota složená z kurátorů a teoretiků umění z celkem čtyř desítek jmen navržených organizátory ceny. Letos poprvé v desetileté historii ceny zvítězila realizace ve veřejném prostoru, dříve to byli především umělci, kteří zaujali výstavou.

31 začátků / 31 konců
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

„Je pozitivní, že zvítězila realizace ve veřejném prostoru. Kinterova socha je velice zajímavým a důležitým příspěvkem k problému pražských pomníků, a to jak svým tématem, tak i řešením,“ komentovala Kinterovo vítězství historička umění Hana Rousová, která byla členkou poroty.

Druhé místo patří umělecké skupině Rafani za natočení filmu 31 konců / 31 začátků. Na dalších příčkách se umístili Dominik Lang a Kateřina Šedá, kteří prezentovali Českou republiku v zahraničí (Benátské bienále, projekt Od nevidím do nevidím v Tate Modern) a dále Marek Ther za video, se kterým vyhrál Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Cena Osobnost roku tradičně funguje jako jisté referendum o tom, jak odborná veřejnost hodnotí výsledky Ceny Jindřicha Chalupeckého, připomíná šéfredaktor Art & Antiques Jan Skřivánek. Loňský ročník byl zjevně přijat velice pozitivně. Ještě nikdy se nestalo, aby se do první desítky dostali hned tři finalisté Chalupeckého ceny (Dominik Lang, Marek Ther a Jiří Thýn).

Laureát ceny od loňského roku dostává - v narážce na jedno ze stěžejních děl moderního umění - černý čtverec, který pro něj namaluje vítěz předchozího ročníku. Pro Kinteru tak černý čtverec vytvoří Josef Bolf.

Kromě hlavní ceny se od loňského roku udílí také cena čtenářů artalk.cz. Tu letos vyhrála Kateřina Šedá, na druhém místě je Dominik Lang a za ním v těsném závěsu Eva Koťátková, která taktéž vystavovala i v zahraničí (nominována byla mimo jiné za účast na bienále v Lyonu a prezentaci na veletrhu Frieze v Londýně). Krištof Kintera skončil u čtenářů na šestém místě, druzí Rafani zůstali v anketě artalk.cz téměř opomenuti.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)