Helmut Berger svého Kristiána věnoval Viscontimu

Praha - Rakouský herec Helmut Berger dnes večer v Praze převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii, kterou mu udělil mezinárodní filmový festival Febiofest. Ocenění mu předala čestná předsedkyně hlavní poroty festivalu Dagmar Havlová před projekcí snímku Ludvík, v němž mu věhlasný italský režisér Luchino Visconti v roce 1972 svěřil hlavní roli. Berger po převzetí ceny uvedl, že ji věnuje právě Viscontimu.

Visconti se v tomto téměř čtyřhodinovém snímku zaměřil na reálnou postavu bavorského panovníka Ludvíka II. Režisér získal za film Donatellova Davida za režii, Berger byl oceněn zvláštním Davidem za nejlepší herecký výkon. Snímek měl na Febiofestu českou premiéru. Ředitel festivalu Fero Fenič Bergera označil za druhého nejvýznamnějšího tvůrce Viscontiho Ludvíka.

Právě Visconti rakouského herce pro film objevil, obsadil ho i do filmů Čarodějky, Rodinný portrét a Soumrak bohů. V něm zajistila Bergerovi role dekadentního potomka německé velkoburžoazní rodiny Martina von Essenbeck mezinárodní úspěch. Další slavnou rolí byla úloha nacistického důstojníka Helmuta Wallenbergera v kontroverzním dramatu Salon Kitty z prostředí luxusního nevěstince, který natočil Tinto Brass.

V zámoří se šestašedesátiletý herec prosadil rolí Petera De Vilbise v seriálu Dynastie, objevil se i v závěrečném třetím dílu Coppolova mafiánského eposu Kmotr. Bergerova filmografie čítá na šest desítek titulů,objevilse i ve Fassbinderovýchči Wendersových flmech. Patří mezi ně i snímek Pokrevní přátelství rakouského režiséra Petera Kerna, který Febiofest také uvedl v rámci „pocty“ Helmuta Bergera.

Peter Kern o Helmutu Bergerovi:

„Je to člověk, který na plátně ukazuje svou část svého života. Zkrátka na něm je a přemýšlí.“