Je čas na kvalitu

Praha - V centru české metropole byla otevřena nová výstavní a prodejní galerie Kvalitář. Formující se prostor pro výtvarné umění, architekturu a design si v českém prostředí klade neobvyklý cíl, chce se stát místem, kde se výtvarné umění potkává s designem a společně vytváří harmonickou symbiózu. Specifická svou podobou i posláním se galerie snaží obnovit funkci výtvarného umění jako součásti každodenního života.

Z iniciativy architektů Jiřího Kučery, Marka Habra, Jiřího Dohnala a díky entuziasmu umělkyně Jany Bernartové vznikl projekt nabízející nenápadné i výrazně dekorativní umění, design a architektonické vize. „V budoucnosti se má Kvalitář stát také místem pro prezentaci vizionářských projektů mladých architektů, designerů a výtvarných umělců, čímž chce překročit kategorii galerie/showroomu a stát se širší platformou,“ upozorňují autoři projektu. 

  • Kvalitář / P. Dub, M. Kratochvílová zdroj: Kvalitář
  • Kvalitář / P. Dub, L. Lípa zdroj: Kvalitář

„Výtvarné umění v minulosti vznikalo v kontaktu s interiéry a exteriéry budov. Dnes jako by toto prostředí ztratilo svou dominantní pozici. Zjednodušeně můžeme tvrdit, že se umění přestěhovalo do galerií, muzeí či do specificky inscenovaného veřejného prostoru. V těchto institucích se výtvarné projekty stávají majetkem všech a zároveň nikoho. Studený výstavní prostor a okolnostmi vynucovaná tichá kolektivní kontemplace nás připravuje o schopnost vnímat umění individuálně, nebo dokonce jako přímý otisk nás samých či osoby vlastníka. Navykli jsme si umění potkávat v galeriích, nad postel si však raději zavěsíme tapetu z Ikey. Máme rádi umění, ale umělce si do bytu nepouštíme. Taková situace je podle Kvalitáře neúnosná a nabízí proto možnost, jak si výtvarné umění, architekturu a design znovu připustit k tělu,“ zaznělo při vernisáži, která proběhla na adrese Senovážné náměstí 17, Praha 1 17. ledna.

  • Kvalitář / E. Eisler, M. Houser zdroj: Kvalitář
  • Kvalitář / Josef Mladějovský zdroj: Kvalitář

V čistě řešeném prostoru návštěvník najde malby a sochy v kombinaci s designem. Dělení na jednotlivé kategorie umění je na výstavě překonáno. Elegantně jej ve vlastních projektech překračuje pravděpodobně nejslavnější vystavující Eva Eisler. Ona a její studenti z ateliéru K.O.V (VŠUP) se představují pracemi vystavenými již dříve na výstavě Treasure Hunt v galerii Rudolfinum (2011).