Nejlepším mladým malířem je Josef Achrer

Praha - Cenu kritiky za mladou malbu letos získal třicetiletý Josef Achrer, absolvent pražské Akademie výtvarných umění (AVU). Odborná porota ho vybrala z osmi finalistů. Oceněni byli i Kamila Rýparová, Tomáš Bárta a Martin Krajc. Práce finalistů budou ode dneška do 26. února vystavené v pražském paláci Adria.

Cena kritiky se udílí malířům a malířkám do 30 let věku. Odborná porota neoceňuje pouze vybrané vystavené obrazy, ale přihlíží k celému kontextu tvorby mladých umělců zhruba za poslední dva roky.

Letos třicetiletý Achrer pochází z umělecké rodiny, jeho otec je také malířem a syn stejného jména donedávna používal pro rozeznání sebe sama jméno Pepa. Vystudoval AVU v atelieru malby u Michaela Rittsteina, je členem malířské skupiny Obr., založené roku 2006. Achrer se už v minulosti zúčastnil skupinových výstav v pražské Galerii Louvre, Mánesu i v německé galerii v Landshutu. Coby laureát dnešní ceny bude mít možnost uspořádat koncem roku samostatnou výstavu v Galerii kritiků.

Lubomír Typlt, předseda výběrové komise o vítězi: „Achrer vyhrál s naprostým přehledem. Je to nejen bytostný malíř, ale snaží se o malbě hodně přemýšlet. Zkoumá východiska geometrické abstrakce, kterou kombinuje s krajinářskou malbou. Vzniká tak napínavé propojení dvou žánrů, které nebývá časté.“

O druhé místo se podělili Kamila Rýparová, která studuje fakultu umění na ostravské univerzitě, a Tomáš Bárta, absolvent brněnské Fakulty výtvarných umění. „U poroty získali stejný počet bodů. Spojuje je sklon ke geometrii, nefigurální malba,“ uvedl Typlt.

Rýparová, která je zároveň letošní nejmladší finalistkou (narozena 1987), se věnuje především malbě, navíc využívá netradiční materiály, například vosk. Sama se považuje za feministku, což se odráží i v její tvorbě. Ženský svět kuchyní a obýváků začerňuje směsí včelího vosku a parafínu.

Z výstavy Kamily Rýparové Redefinition space (Galerie Cella)
Zdroj: ČT24/Galerie Cella

Třicetiletý Bárta se věnuje převážně kresbě, pracuje i s architekturou. V jeho objektech se odráží zájem o kutilství, v kresbách a malbách se mísí expresivita a geometrie, vizuálně atraktivní abstraktní struktury s asketicky volnou, čistou plochou.

Soutěž není určena pouze českým nadějným malířům, mohou se jí zúčastnit i cizinci, kteří mají v ČR trvalý pobyt. Mezi finalisty byla například slovenská umělkyně Svetlana Fialová, která studovala na pražské AVU u Vladimíra Skrepla. V Kežmarku se zase narodil Patrik Kriššák, který vystudoval v Ostravě a v současné době žije v Praze.

Cena kritiky chce především zviditelnit a medializovat mladé výtvarníky a vytvořit jim tržní příležitosti. Letos byla udělena po páté.

Vydáno pod