V Dejvicích jde o život

Praha - Dejvické divadlo uvedlo v české premiéře hru Karla Františka Tománka s názvem Wanted Welzl. Dle inscenátorů se jedná o fiktivní western ze života nejslavnějšího českého polárního cestovatele Jana Welzla. Inscenaci připravil režisér Jiří Havelka jako svou už druhou režii na této scéně; první byla na jaře 2007 hra Černá díra. Nyní přizval ke spolupráci scénografa Dádu Němečka a pro práci na kostýmech oslovil Natálii Steklovou. V titulní roli se představil David Novotný. Další role ztvárnili například Hynek Čermák, Klára Melíšková, Václav Neužil, Pavel Šimčík, Martha Issová, Zdeněk Dolanský a Jiří Konvalinka.

Autor označuje tento svůj projekt za hru, ve které jde o život. Podle režiséra Havelky nepatřil muž zvaný Eskymo Welzl k jeho dětským hrdinům, hlouběji se jím začal zabývat až potom, co byl osloven s nabídkou režírovat inscenaci o jeho osudech.

„Musím uznat, že mě od té doby nepřestává dráždit. V hovorech s Karlem Tománkem a později i se scénografem Dádou Němečkem a kostýmní výtvarnicí Natálkou Steklovou o tom, proč a jak takovou inscenaci dnes dělat, jsme si jasně řekli, že nechceme inscenovat jeho známé severské příběhy. Zajímá nás on sám, jeho život a smrt a to něco mezi. Bílý a mrazivý sever, kde má člověk ke smrti pořád neskutečně blízko. Zajímá nás led, zajímají nás nedivadelní žánry, jako je třeba western nebo komiks. Trochu jsme pominuli tu stránku, nakolik je to skutečnost a nakolik si co vymyslel, ale zajímalo nás, co to bylo za člověka, v tom způsobu jeho života,“ řekl k inscenaci její režisér Jiří Havelka.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

"Já vám řeknu, co mě na něm fascinuje a co je mi hrozně blízký, to je ta schopnost žít sám za sebe a žít tak, jak bych já si přál, abych mohl žít,“ zformuloval svůj obdiv k Welzlovi autor hry František Tománek.

Dejvické divadlo není první, které uvedlo hru o Janu Welzlovi, Divadlo Husa na provázku v 80. letech inscenovalo podle jeho příběhů úspěšnou hru Velký vandr.

Cestovatel a dobrodruh Jan „Eskymo“ Welzl

se narodil 15. srpna 1868 v Zábřehu. Už jako mladík se vypravil do světa a za čtyři roky navštívil Ameriku, Afriku, Austrálii a Japonsko. V pětadvaceti ho zlákal daleký sever a po čtyřletém putování skončil na Novosibiřských ostrovech, kde prožil třicet let jako lovec, obchodník a eskymácký náčelník. V polovině 20. let se o něm dozvěděli čtenáři v Československu, když nakrátko žil ve vlasti, a jeho osudy sepsal Rudolf Těsnohlídek v knížce Eskymo Welzl. Posledních 20 let života prožil Welzl v Dawsonu, kde 18. září 1948 zemřel.

Dejvické divadlo

se letos opět stalo Divadlem roku a získalo Radokovu cenu za rok 2010. Jeho umělecký šéf a režisér Miroslav Krobot převzal cenu za inscenaci roku, kterou se stal Muž bez minulosti. Další Radokovu cenu - za mužský herecký výkon - získal David Novotný právě za titulní roli v této inscenaci.

  • Wanted Welzl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242875.jpg
  • Wanted Welzl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242874.jpg
  • Jan Welzl zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/417/41628.jpg