Manfred Honeck bude opět hlavním hostujícím dirigentem ČF

Praha/Vídeň - Hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie (ČF) se po dvou letech opět stal Rakušan Manfred Honeck. Dnes dopoledne podepsal ve Vídni s generálním ředitelem ČF Davidem Marečkem smlouvu o svém tříletém angažmá. Světově uznávaný dirigent by měl v každé z dalších tří sezon od roku 2013 až 2016 provést vždy nejméně tři abonentní programy. K nim mohou přibýt i koncerty v zahraničí. Na úzkou spolupráci s Honeckem se těší i budoucí šéfdirigent Bělohlávek, jenž nastoupí k orchestru již letos v září.

„Jsem šťastný, že se vracím do svého hudebního domova, abych blíže spolupracoval s muzikanty, které mám rád a jichž si cením,“ řekl po podpisu spolupráce dirigent Honeck. „Česká filharmonie by měla mít svou vlastní identitu a osobnost. Tento orchestr ji bezesporu má. A právě ji bych chtěl podpořit a pomoci vytvářet.“

„Návratem Manfreda Honecka na pozici hlavního hosta je náš umělecký tým v čele České filharmonie kompletní. Jsme přesvědčeni, že spolu s Jiřím Bělohlávkem vytvoří po umělecké i lidské stránce velmi výraznou dvojici, která posílí pozici orchestru na českém i mezinárodním trhu,“ slibuje si od nadcházející spolupráce ředitel ČF Mareček.

Bělohlávek věří, že umělecká osobnost Honecka přinese orchestru řadu cenných podnětů a českému publiku krásné hudební zážitky. „Mám upřímnou radost, že se podpisem smlouvy potvrzuje již v praxi ověřená plodná spolupráce orchestru ČF s Manfredem Honeckem. Získávám tak na tři roky vynikajícího kolegu a cenného pomocníka pro své umělecké cíle,“ reagoval Bělohlávek.

Manfred Honeck podepisuje smouvu s Českou filharmonií
Zdroj: ČT24

S českými filharmoniky se podle Marečka bude Honeck opět věnovat tvorbě Gustava Mahlera a dalším skladatelům od klasicismu až po 20. století. „Mahler je vlastně Čech. Skládal českou hudbu a to je pro mě něco velice důležitého,“ říká o svém oblíbeném autorovi dirigent Honeck. Ostatně i Česká filharmonie od něj čeká osobitý pohled (nejen) na hudbu německých autorů. Pod jeho taktovkou by měla zaznít například Rachmaninovova Druhá symfonie, Brucknerova Pátá symfonie, Berliozovo oratorium Faustovo prokletí a Fantastická symfonie, Velká mše Waltera Braunfelse či Totus tuus Henryka Goreckého.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ještě před Honeckovým nástupem v sezóně 2013/14 s ním filharmonie připraví tři speciální pražská vystoupení, první proběhne už letos na jaře.

Manfred Honeck je od roku 2008 šéfdirigentem známého Pittsburghského symfonického orchestru, s nímž dosáhl mnoha úspěchů. Předloni společně vystoupili i na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro.

Před několika lety, kdy ČF šéfoval tehdejší ředitel Václav Riedlbauch, se o Honeckovi uvažovalo jako o kandidátovi na post šéfdirigenta. Honeck však tehdy přijal atraktivní místa ve Stuttgartu a Pittsburghu. Na pozici hlavního hostujícího dirigenta působil u ČF od roku 2008 až do konce sezony 2010/2011.

Třiapadesátiletý Honeck pravidelně řídí i další světové orchestry, kupříkladu Vídeňskou filharmonii, orchestr amsterdamského Concertgebouw, Chicagský symfonický orchestr a Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu.

Vydáno pod