Švankmajer přežil život, Liová postavila Dům - a oba mají Trilobita

Beroun – V Berouně se dnes předávaly tradiční výroční ceny Trilobit, obdržel je mj. Jan Švankmajer za snímek Přežít svůj život nebo Zuzana Liová za počin Dům. Za přínos české a světové kinematografii v oblasti hrané, dokumentární a experimentální tvorby udělil Český filmový a televizní svaz FITES Cenu Vladislava Vančury režiséru Janu Němcovi.

Němec oslavil loni v létě pětasedmdesátiny. Jeho kariéru přerušila normalizace, v roce 1974 emigroval do Německa a pak do USA. Po návratu těžko hledal témata, která by přitáhla kritiku a diváky. Průlom přišel snímkem Noční hovory s matkou v roce 2000, na který navázal filmy Krajina mého srdce, Toyen a Heart Beat 3D. „Cena je spojeno se jménem pana Vančury, nejen umělce, ale občansky statečného člověka, a je to od kolegů, takže si toho velmi vážím,“ řekl k ocenění Němec.

Švankmajer má trilobita za to, že přežil život

Na ceremoniálu bylo uděleno pět cen Trilobit. Filmař Jan Švankmajer ji získal za obrazotvornost, podvratný humor a invenci, s nímž film Přežít svůj život nahlíží do lidské psychiky a stírá hranice mezi realitou a snem. „Ten film se promítá na festivalech a retrospektivách po celém světě. Teď jsem byl ve Španělsku a předtím v Japonsku. Zájem o něj je, ale finance z něj neplynou. Ideální by bylo, kdyby vydělal na další film, ale to se bohužel žádnému mému snímku nepodařilo,“ dodal Švankmajer.

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)

Za nesentimentální reflexi umělce, který v dokumentu I am Like a Tiger vlastní tvorbou statečně bojuje se smrtí, byl oceněn Tomáš Škrdlant. Miloš Zvěřina převzal Trilobita za originální zpracování tématu holokaustu prostřednictvím animace dětských kreseb ve filmu Helga L-520 a Martin Mareček za autentické a vtipné vylíčení netradiční humanitární pomoci v Africe v dokumentu Pod Sluncem tma.

Oceněna byla i Zuzana Liová za režijně, herecky a scenáristicky čisté pojetí filmu Dům. Snímek, který byl v lednu oceněn v Palm Springs a v Terstu, se nyní chystá na festival v Göteborgu.

Havel dostal in memoriam cenu za adaptaci Odcházení

In memoriam byl oceněn také nedávno zesnulý prezident Václav Havel; porota v čele s dokumentaristkou Olgou Sommerovou mu udělila Cenu Josefa Škvoreckého za adaptaci divadelní hry Odcházení. Ocenila důsledné dodržení karnevalové poetiky v této hořce groteskní výpovědi o světě moci i důkaz, že absurdita zůstává realitou dneška. „Manžel se dozvěděl už z kraje prosince, že by tuto cenu měl šanci dostat, a byl samozřejmě velmi potěšen. Tím filmem si plnil své představy, své sny, nedělal si ambice na nějaká ocenění,“ řekla Dagmar Havlová.

Předána byla také tři ocenění nesoucí v názvu exprezidentovo jméno. FITES jimi upozornil na díla s přínosem občanské společnosti. Prvními držiteli jsou tvůrci televizních cyklů Nedej se a Přidej se. Dramaturg Pavel Bezouška a dokumentaristky Soňa Göblová a Zdeňka Jelenová naplňují veřejnou službu v kritické reflexi ekologických problémů s přesahem do celospolečenských a politických témat.

Vydáno pod