Víc než pouhý koncert: rockeři i sportovci pro Japonsko

Praha – Ve Velkém sále pražské Lucerny se dnes koná další z charitativních projektů, jehož výtěžek poputuje do Japonska na pomoc oblastem, které se vzpamatovávají po zemětřesení a následné vlně tsunami. Je to více než pouhý koncert, je to manifestace podpory, upozorňuje Robin Šóen Heřman ze spolupořádající Česko-japonské společnosti. Kromě kapel, jako jsou Psí vojáci nebo Sunshine, přijdou akci do Lucerny podpořit i známé osobnosti. Všechny zúčastněné spojuje náklonnost k zemi vycházejícího slunce.

Uspořádat v Lucerně charitativní koncert pro Japonsko byl původním nápadem kapel Vypsaná fiXaPsí vojáci, Už jsme doma a Sunshine. „Jeli jsme tam v září sérii koncertů, máme k té zemi vztah,“ vysvětlil frontman fiXy Mardi. Do benefičního projektu se proto rozhodli zapojit i další známé osobnosti nejen z hudebního světa, které jsou s Japonskem nějakým způsobem propojeny.

Během čtyřhodinového večera se na pódiu objeví sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská, královna Tokijské olympiády a čerstvá nositelka japonského státního vyznamenání, Dominik Hašek, symbol zlatého Nagana, nebo Pavel Horváth, v Japonsku jeden z nejpopulárnějších českých fotbalistů.

Hudební svět zastupuje ještě japonská rockerka Yumiko Ishijima z uskupení Papaya Paranoia. „Jsem šťastná, že se můžu na koncertě podílet,“ uvedla hudebnice, „to, co se stalo v Japonsku, je natolik hrozné, že těžko hledám slova.“

O své zážitky se také přijdou podělit členové České filharmonie, která právě v době ničivého zemětřesení byla v Japonsku na svém pravidelném turné. Na japonské ostrovy se vrací už více než pět desetiletí. Čeští filharmonici navíc plánují i vlastní charitativní koncert na 3. dubna. V přímém přenosu ho odvysílá Česká televize na programu ČT2 a Český rozhlas na stanici ČRo 3 Vltava.

V roli průvodců večera se v Lucerně budou doplňovat podnikatel Tomio Okanura a Robin Šóen Heřman z Česko-japonské společnosti, která spolu s Ameba Production akci pořádá. „Česko-japonská společnost má s těmito věcmi zkušenosti a má pro tyto příležitosti fond, kam budou převedeny prostředky z vybraného vstupného,“ upozornil Michal Thomas z Ameba Production. Získané finance budou ve spolupráci s japonskými partnery společnosti použity na konkrétní rekonstrukční a sociální projekty v postižené oblasti. Podrobnosti o nich budou zveřejněny na webu.

Česko-japonská společnost / koncert pro Japonsko
Zdroj: ČT24/Česko-japonská společnost