Herci ocenili Černobílý svět

Los Angeles – Ceny amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG) ovládl snímek Černobílý svět. Z nedělního ceremoniálu si odnesl ocenění za nejlepší film i pro herečky v hlavní a vedlejší roli. Ceny SAG jsou podle agentury AP v hereckých kategoriích považovány za dobrý ukazatel toho, kdo v únoru získá Oscara.

Viola Davisová byla hereckým sdružením označena za nejlepší letošní herečku v hlavní roli. Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli pak získala Octavia Spencerová, která za své účinkování v Černobílém světě dostala i Zlatý glóbus.

Za nejlepšího herce sdružení SAG vyhlásilo Jeana Dujardina, který vystupoval ve francouzském černobílém snímku The Artist. Nejlepším hercem ve vedlejší roli byl vyhlášen Christopher Plummer za film Začátky. Oba herci si za stejný part odnesli i Zlaté glóby.

Herci, kteří získají ceny SAG, si obvykle odnášejí za své výkony i Oscary. Loni se to stalo u všech čtyř hereckých kategorií, když obě ocenění získali Colin Firth za Královu řeč, Natalie Portmanová za Černou labuť a Christian Bale a Melissa Leová za film Fighter.