Svět očima onkologicky nemocných dětí

Praha – Novoměstská radnice v Praze dnes veřejnosti otevírá fotografickou výstavu, jež představuje nejlepší práce dětí z hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole. Pod vedením dobrovolníků i profesionálů zaznamenávají vážně nemocné děti svůj svět na fotografiích, kterými vyprávějí neuvěřitelné příběhy odvahy tvořit a bojovat v nelehkých chvílích života. Projekt Světlo mého života byl oceněn na Mezinárodním kongresu dětských onkologů v norském Oslu.

Při každoročním rituálu světla dostává nejtalentovanější mladý fotograf putovní světýlko, které září i na ostatní pacienty. „Pomůže to odreagovat se při té léčbě a přestat na chvíli myslet na to ošklivé,“ říká nositelka světýlka Anna Ledvinková. I podle dalších pacientů je fotografování dobrým odreagováním se od bolestivého světa. Projekt je pojmenován podle fotografie malé pacientky Drahušky Němečkové.

Fotografování momentek není jen vytržením z každodenní rutiny, ale i vzpomínkou a zamyšlením jak pro samotné autory, tak i pro jejich okolí. „Když člověk zažívá nějaký výjimečný okamžik, tak ho chce zachytit, aby si ho za nějakou dobu mohl třeba prolistovat v albu a vzpomenout si,“ potvrzuje jeden z pacientů motolské nemocnice Jakub Velička. „Ten fotoaparát se jim vysloveně stává přítelem, který je provází tou nemocí,“ dodává primář Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol Vladimír Komrska.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Desítky křehkých fotografických zpovědí a tichých reportáží jsou důkazem odhodlání dětských pacientů zvládnout těžkou životní zkoušku. Fotografie nejlepších prací onkologicky nemocných dětí z motolské nemocnice budou v pražské Novoměstské radnici k vidění do 24. února.

Vydáno pod