Výstava v New Yorku připomíná Formanovo jubileum

New York - Více než třicet plakátů ke snímkům režiséra Miloše Formana je k vidění v newyorském Českém centru. Připomíná tak blížící se osmdesátiny tohoto zřejmě neznámějšího českého filmového tvůrce. Na výstavu, jejíž vernisáž provázel velký zájem návštěvníků, navážou během celého února projekce Formanových filmů. Rodák z Čáslavi oslaví životní jubileum 18. února.

Exponáty na výstavu poskytla pražská „filmová galanterie“ Terryho ponožky, která se stará o více než 10 000 historických a často výtvarně velmi pozoruhodných filmových plakátů. Hlavní poklady sbírky pocházejí ze „zlatého období“ českého filmového plakátu v 60. letech minulého století.

„Je to výstava, která je tematicky zaměřena na Formanovy filmy na jeho výtvarné plakáty, které vznikly v Československu, i na plakáty z jiných zemí,“ upřesnil kurátor akce Pavel Rajčan. Dodal, že plakátů k filmům slavného režiséra není mnoho, protože Forman před svým odchodem do Spojených států na konci 60. let natočil jen několik snímků. „Ta kolekce není příliš obsáhlá. Je zajímavá plakáty z východního Německa, Maďarska či z Polska,“ uvedl Rajčan. Za nejpozoruhodnější označil plakát k filmům Lásky jedné plavovlásky od Zdeňka Palcra.

Formanovy narozeniny si připomenou i jinde ve světě

Sám Forman se na vernisáž výstavy, kterou ředitelka newyorského českého centra Pavla Niklová označila za dárek k jubileu, ke zklamání mnoha přítomných nedostavil. S režisérem se ale diváci v New Yorku mohou setkat alespoň nepřímo na promítání jeho filmů v centru. K vidění zde bude například Amadeus z roku 1984 či právě Lásky jedné plavovlásky z roku 1965.

Více než třicet plakátů ke snímkům režiséra Miloše Formana je k vidění v newyorském Českém centru.
Zdroj: ČT24/České centrum New York

Formanovy 80. narozeniny si připomenou i další Česká centra. V závěru února začne měsíční přehlídka českých filmů na univerzitě ve španělské Granadě, která bude klást důraz na režisérovu osobnost a dílo. Programy k umělcovu výročí se pak letos uskuteční i ve Vídni, Bulharsku, Maďarsku či Belgii.