Průřez Formanem

Praha – Mimo jiné Lásky jedné plavovlásky nebo oscarové filmy Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem jsou snímky, kterými Česká televize připomene životní jubileum režiséra Miloše Formana. Průřez jeho filmovou tvorbou, doplněnou o dokumenty, od šedesátých let do současnosti připravila k osmdesátinám tohoto bezpochyby výjimečného tvůrce, který se 18. února dožije osmdesáti let.

Televizní retrospektivu odstartuje první samostatný film Miloše Formana Konkurs (5. 2. v 17:05 na ČT1) z roku 1963. Dvě středometrážní povídky s autentickými dokumentárními záběry vznikly podle scénáře Formana a dalšího významného tvůrce, který také emigroval po srpnu 1968 do USA – Ivana Passera. Dvojsnímek, uváděný pod názvem druhé z povídek (první se jmenuje Kdyby ty muziky nebyly), odstartoval Formanovu kariéru. Nápad s prostřihy různých zpěvaček, které zpívají i „zpívaji“ stejnou píseň (hit šedesátých let Oliver Twist), byl později mnohokrát napodobován. Využil jej koneckonců i sám Forman ve svém americkém debutu Taking Off z roku 1971.

Před ním ale ještě natočil v tehdejším Československu další tři snímky: v roce 1967 snad svůj nejznámější český počin Hoří, má panenko, kterému předcházel Černý Petr (1963) a Lásky jedné plavovlásky (1965). ČT odvysílá poslední dvě zmíněné - jak životní lekce šestnáctiletého učně Petra Vaňka, kterého ztvárnil Ladislav Jakim (12. 2. v 17:00 na ČT1), tak hořkou komedii s Hanou Brejchovou a Vladimírem Pucholtem (19. 2. v 17:10 na ČT1).

  • Ladislav Jakim ve filmu Černý Petr zdroj: ČT
  • Vladimír Pucholt ve filmu Lásky jedné plavovlásky zdroj: ČT

Lásky jedné plavovlásky patří k vrcholným dílům české nové vlny a byly mimochodem jedním z pěti neanglicky mluvených filmů v roce 1967 nominovaných na Oscara. Těch získal Miloš Forman několik – dva oscarové snímky si mohou diváci připomenout v rámci cyklu Velikáni filmu: drama závisti, žárlivosti, intrik a vášnivé lásky k hudbě Amadeus (17. 2. ve 21:05 na ČT2) a Přelet nad kukaččím hnízdem (13. 2. ve 20:55 na ČT2) s Jackem Nicholsonem v roli muže, který se nechce za žádnou cenu vzdát rozhodování o svém životě.

Přeletu nad kukaččím hnízdem je věnován jeden z dílů cyklu Byl jednou jeden film (9. 2. v 15:00 ma ČT2), francouzský dokument o tom, jak se kniha Kena Keseyho dostala přes Kirka a Michaela Douglase k Miloši Formanovi. Režisérovu životě a tvorbě se věnují i další dokumentární snímky v programu ČT: český dokument Miloš Forman z roku 2009 (15. 2. ve 20:00 na ČT2) a britský dokument Miloš Forman – americká léta (18. 2. Ve 20:55 na ČT2), který je nejnovějším portrétem známého režiséra.

  • Amadeus zdroj: ČT
  • Woody Harrelson jako Larry Flynt zdroj: ČT

Z Formanovy tvorby po emigraci vybrala ČT do programu také film z roku 1996 o majiteli striptýzových barů a později úspěšném vydavateli Larry Flyntovi (18. 2. ve 22:10 na ČT1), k němuž pozornost přitáhlo také pohoršení nad plakátem s hlavním představitelem Woodym Harrelsonem „ukřižovaném“ na ženském klíně.