K padesátinám Amnesty International hraje Dylanova Zvonkohra

Praha – Šestasedmdesáti písněmi Boba Dylana si lidskoprávní organizace Amnesty International připomíná 50. výročí své existence. Na kompilátu 4 CD nazvaném Chimes of Freedom (Zvonkohra svobody) interpretují Dylanovy písně umělci napříč hudebními žánry od Stinga přes Adele a Patti Smith až po Dianu Krall. Deska tak upozorňuje nejen na sílu myšlenky lidských práv, ale i na kulturní odkaz tohoto (nejen) folkového zpěváka.

Dnes sedmdesátiletý Bob Dylan patří mezi nejvýznamnější hudebníky 20. století. Ač je spojován především s americkým protestním hnutím 60. let, svou tvorbou na desítky let ovlivnil podobu populární hudby a inspiraci u něj hledali takoví interpreti jako Mick Jagger, Michael Jackson nebo Madonna.

Zvonkohra svobody, která vychází k 50. narozeninám Amnesty International, tak pokračuje v této tradici. Dylanovy písně do nových podob přenesl vedle již zmíněných interpretů například Johny Cash, Lenny Crawitz, My Chemical Romance, Maroon 5, Sinnead O’Connor nebo Seal. V Dylanově podání pak zazní titulní skladba Chimes of Freedom. Amnesty International tak chce dát najevo, jakou sílu mají Dylanovy písně, když, jak uvádí, je na albu interpretuje šestnáctiletá Miley Cyrus i dvaadevadesátiletý Pete Seeger.

„Hudba, kombinace rytmu, melodie a poezie, která říká lidem pravdu, to není žádná intelektuálská záležitost. Je to něco, co cítíte v nejstarší části mozku, cítíte to opravdově, je to něco úplně jiného než článek v novinách nebo nějaký projev,“ říká k Dylanovým písním kytarista z Rage Against The Machine Tom Morello.

Amnesty International:

„Rozmanitost hudebníků a hudebních žánrů - od rocku, rapu, hip-hopu až po pop, folk, country, jazz a blues - svědčí o síle podpory, které se Amnesty těší v hudebním společenství, o výzvě základního poselství lidských práv a také o Dylanově vlivu na oblast kultury.“

Za celým projektem stojí producenti Jeff Ayeroff a Julie Yannatta, kteří se před pěti lety podíleli také na jiném benefičním albu. Výtěžek z desky Instant Karma s písněmi Johna Lennona měl prostřednictvím Amnesty International pomoci občanskou válkou sužovanému súdánskému Dárfúru. Projektu se tehdy zúčastnili U2, R.E.M. nebo Aerosmith a alba se prodalo v USA víc než 150 tisíc kusů.

Reportáž Petra Fischera (zdroj: ČT24)