Smetanovské dny: hudba, člověk, stroj

Plzeň - V Plzni v neděli začal 32. ročník hudebního festivalu Smetanovské dny. Až do 25. března nabídne deset koncertů v Měšťanské besedě, operu pro dětské diváky v Divadle J. K. Tyla, záznamy představení Metropolitní opery v New Yorku i finále mezinárodní klavírní soutěže.

Zahájení festivalu letos připadlo Plzeňské filharmonii s koncertem na téma vokální tvorby Bedřicha Smetany a jeho následovníka Zdeňka Fibicha. Ke spolupráci si filharmonie jako dirigenta přizvala hudebního ředitele Národního moravskoslezského divadla v Ostravě Roberta Jindru. Plzeňskou filharmonii uslyší návštěvníci ještě při dalších dvou koncertech - Člověk a stroj a Bedřich Smetana a jeho současníci, vystoupí i při finále Mezinárodní smetanovské klavírní soutěže 17. března.

Na únor je připraven ještě koncert českého violoncellisty Jiřího Bárty s Kvartetem Martinů, koncert Sametový hlas a romantický klavír slovenské mezzosopranistky Evy Garajové a klavíristy Adama Skoumala a také přenos opery Lazebník sevillský z Metropolitní opery v New Yorku.

„Největší zájem je v současné době o operu pro dětské diváky O Rusalce. Vyprodaný je už nejen původní termín, ale také přidané představení. Zájem je také o koncert violoncellisty Jiřího Bárty, vystoupení Bohemia Saxophone Quartet a o záznamy z Metropolitní opery,“ prozradila produkční Veronika Kreysová.

Součástí programu festivalu bude i letos tradiční odborné mezioborové sympozium, tentokrát na téma Člověk a stroj v české kultuře 19. století ve Studijní a vědecké knihovně. Téma Člověk a stroj inspirovalo také dvě výstavy, které se uskuteční v Západočeském muzeu a v Západočeské galerii, a přehlídku filmů v Kině Beseda.

Smetanovské dny se letos potýkaly s existenčními problémy, protože na rozdíl od minulých let festival nedostal dotaci od Plzně. „Na letošní 32. ročník jsme měli připravený program, museli jsme ho výrazně omezit, seškrtat, zrušit velké koncerty,“ uvedl už dříve Ivan Jáchim z pořádajícího Dominik Centra. Letos se podle něj museli organizátoři vejít do rozpočtu kolem 600 tisíc korun, z toho téměř půl milionem přehlídku zachránil dotací Plzeňský kraj.

Festival dostával dosud od města kolem dvou milionů korun ročně, tedy přes polovinu rozpočtu. Letos ale nedostal čtyřletý městský kulturní grant. Radnice později rozhodla, že v dalších letech rozdělí na Smetanovské dny pět milionů z desetimilionového daru, který dal městu fotbalový klub FC Viktoria. Město letos grant vypíše, takže není jasné, kdo nakonec bude festival pořádat a jak se zachová jeho podoba.