Jack a Jill aneb ujetý Adam Sandler ve dvojroli bratra a sestry

Adam Sandler ve dvojroli sourozenců-dvojčat. Takové slibné lákadlo pro fanoušky jednoho z nejúspěšnějších komiků současnosti! Jak asi bude vypadat v sukni, s parukou a make-upem? Ujetě a bizarně, jak je to typické i pro jeho humor? Napjatému fanouškovi čekajícímu na okamžik, kdy se na plátně ukáže, jak moc se zamakalo na jeho feminizaci, asi (po vzoru jeho hrdiny vyhlížejícího s permanentně lehce pootevřenými ústy) spadne brada, ovšem v negativním smyslu slova. Čeká všechno, snad jen ne zklamání z jeho nenápaditého transsexuálního vzhledu.

Kariéru si mimořádně úspěšný herec, scenárista, producent a režisér Adam Sandler postavil na hrubozrnných komediích, jejichž humor balancuje na hraně únosnosti – část diváků baví a část doslova odpuzuje. Faktem je, že Sandlerovy filmy vydělaly po celém světě tři miliony dolarů. Po boku Drew Barrymorové pobavil ve snímku Padesátkrát a stále poprvé, nedávno i vedle Jennifer Anistonové ve Zkus mě rozesmát. Jeho posledním počinem, který vyšel na 80 milionů, je komedie Jack a Jill, na němž spolupracoval s režisérem Dennisem Duganem.

Dokonalý život vedoucího reklamní agentury Jacka narušuje jen otravná sestra Jill, jeho dvojče. Každý rok musí na Den díkůvzdání přetrpět její mučivou návštěvu, díky které je celý jeho bezchybný dům vzhůru nohama. Jakmile začne být jasné, že Jill nemá v plánu jen tak odjet, uvede Jack do pohybu hned několik plánů v naději, že mu pomohou Jill přemístit tam, kde je mu její přítomnost nejmilejší – na opačnou stranu vlasti.

Situace se ovšem změní, když Jack zjistí, že jedině Jill mu může pomoct k fenomenálnímu pracovnímu úspěchu a přesvědčit oscarového herce Al Pacina, který se do ní z nepochopitelných důvodů zamiluje, aby si zahrál v nové reklamě na donuty. Nervově labilního nápadníka Jill ztvárnil skutečný Al Pacino.

Jeho postava přepracovaného umělce místy ztrácí kontakt s realitou, což je snad jediné vysvětlení, proč se zamiluje do mužatky s lacinou rtěnkou a minimálními sociálními návyky (ačkoli o ní tvrdí, že to není obyčejná fuchtle na techtle mechtle). Divák si ale může oddechnout – k žádným větším intimnostem mezi nimi naštěstí nedojde.

  • Jack a Jill zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328491.jpg
  • Jack a Jill zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328497.jpg
  • Jack a Jill zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328493.jpg
  • Jack a Jill zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3285/328492.jpg

„Přišlo mi zajímavé, že zhruba v polovině natáčení jsem Jacka bral jako postavu, kterou Adam hraje, zatímco Jill jsem stále považoval za samostatnou osobnost. Po nějaké době jsme získali dojem, že Jill je žena, která s námi natáčí a která se pozoruhodně podobá Adamu Sandlerovi,“ uvedl režisér Dennis Dugan. Škoda, že tvůrci tento dojem nedokázali přenést i na plátna kin. Hereckým výkonům ve své roli Jackovy lehce prostoduché manželky nepomohla ani Katie Holmesová.

Muž převlečený za ženu není ve filmu žádnou novinkou, ostatně ani pro Adama Sandlera se nejedná o premiéru, dívky hrál v mnoha skečích v rámci Saturday Nigt Live. Těžko ale srovnávat s Robinem Williamsem a jeho Tátou v sukních nebo povahou komedie ještě bližším snímkem Někdo to rád blond a morbidně vyhlížejícími černochy v převleku za blonďaté modelky. Slabší ztvárnění, než je Sandlerova Jill, aby člověk pohledal.

Jack a Jill / Jack and Jill: komedie, USA (2011), 91 min. Režie: Dennis Dugan, scénář: Steve Koren, Adam Sandler, kamera: Dean Cundey, střih: Tom Costain, hudba: Michael Dilbeck, Brooks Arthur, Kevin Grady. Hrají: Adam Sandler, Katie Holmes, Al Pacino, Eugenio Derbez. V kinech od 9. února 2012.