Sbohem, královno - vítej, medvěde?

Berlín – Tvůrci a herci osobně přijeli uvést na festival Berlinale snímek Sbohem, královno, který ve čtvrtek večer zahájil 62. ročník této filmové přehlídky. Největšímu zájmu se těšila německá herečka Diane Krugerová, známá z filmů Troja nebo Hanebný pancharti. V historickém titulu ztvárnila postavu Marie Antoinetty.

Snímek vznikl na motivy románu Chantal Thomasové, za který jeho autorka obdržela v roce 2002 francouzské literární ocenění Prix Femina. Francouzská královna, která byla popravena po vypuknutí Velké francouzské revoluce, je pro filmaře oblíbenou historickou postavou. Naposledy se na stříbrném plátně objevila v roce 2006 v divácky úspěšném snímku Marie Antoinetta.

Film, který vznikl v režie Sofie Coppoly a s Kirsten Dunstovou v hlavní roli, zachycuje královnu v období luxusi, ale také ztracenosti a nudy ve společnosti intrikářské francouzské šlechty. Tvůrci snímku Sbohem, královno chtěli ale Marii Antoinettu představit jinak. „Snímek Sofie Coppoly je hodně šik a módní. My jsme ale trochu jinde, jdeme do psychologie postav a především Marii Antoinettu ukazujeme v době, kdy se z ní stává opravdová žena,“ uvedla Diane Krugerová.

Sbohem, královno / Xavier Beauvois a Diane Krugerová
Zdroj: Carole Bethuel/Berlinale

Podobně o snímku mluvil i režisér Benoit Jacquot. „Královna nebyla jen marnivá. Chtěli jsme ji ukázat v zásadní dějinné události jako nešťastnou, citlivou a milující ženu, která nemůže za pád Versailles,“ upozornil. Snímek nabízí pohled na Marii Antoinettu očima jedné ze svých služebnic, která po boku královny prožívá poslední dny přepychu, pompéznosti a extravagance na versaillském dvoře.

„Marie Antoinetta je velmi radikální bytost dějin. Lidé ji buď nenávidí, nebo milují. Myslím, že jsme vytvořili její úplně nový portrét. Je jiný, než jak ji známe, je velmi intimní, dostává se až za dveře jejího pokoje,“ tvrdí Diane Krugerová. Spolu s ní a režisérem Jacquotem přijely snímek na Berlinale představit i její herecké kolegyně Virginie Ledoyenová a Léa Seydouxová.

Film Sbohem, královno je na festivalu uváděn v hlavní soutěžní sekci. Je jedním ze čtyř zástupců francouzské kinematografie, které budou o sošku Zlatého medvěda pro nejlepší snímek usilovat spolu s dalšími 14 snímky z Číny, Itálie, Maďarska, Španělska, Indonésie nebo domácího Německa. Některé z nich se také ohlíží do minulosti – například Královská aféra, koprodukční snímek s českou účastí.

Zda má zrovna Jacquotův počin šanci na Berlinale zvítězit, je zatím předčasné odhadovat. Žádný úžas ale jeho světovou premiéru neprovázel, alespoň podle slov uměleckého ředitele festivalu v Karlových Varech Karla Ocha, který na německé přehlídce pátrá po titulech pro uvedení ve Varech. „Osobně jsem film neviděl, ale kolegové ano a ohlasy nejsou nikterak dobré. Slyšel jsem i z jiných stran, že film byl spíše nudný a nebylo úplně jasné, pro jakého diváka byl určen, takže ohlasy jsou spíše rozpačité,“ prozradil.

Historické francouzsko-španělské drama budou moci zhlédnout i čeští diváci. Do tuzemských kin by mělo vstoupit 3. května.