Národní technické muzeum už rok v novém kabátě

Praha - Dnes je to přesně rok od okamžiku, kdy se po více než čtyřleté rekonstrukci otevřely brány Národního technického muzea pro veřejnost. Den před tím 15. února 2011 proběhla slavnostní vernisáž za účasti prezidenta Václava Klause. Na rozloze 5,5 tisíce metrů čtverečních je vystaveno zhruba 5000 exponátů od slunečních hodin až po historická letadla. Po rekonstrukci se prostor muzea zvětšil téměř trojnásobně a jeho budova byla po 70 letech úspěšně dokončena.

„Od 30. let, kdy se stavba začala stavět, a provizorně byla zprovozněna v roce 1940, v podstatě nepatřila Technickému muzeu, byly sem nastěhovány instituce, které s muzeem neměly nic společného, přestože muzeum budovu stavělo,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 generální ředitel NTM Karel Ksandr. 

Po II. světové válce fungovalo muzeum pouze v dopravní hale a teprve až v roce 1990 se pro expozice uvolnily všechny prostory budovy na Letné.  Po přestavbě jsou pro návštěvníky připravené jak původní exponáty, tak i nové přírůstky. 

„Z dopravní haly ubylo několik železničních exponátů, tedy lokomotiv a jeden vagon. Samozřejmě jsou tu expozice, které tu nikdy nebyly. Například expozice architektury, stavitelství, designu nebo expozice tiskařství a typografie. Takže muzeum nejenže repasovalo některé starší expozice, ale vybudovalo i nové,“ informoval dále Ksandr. 

Národní technické muzeum je známé především díky expozici historie dopravy. V současné době je tu ale dalších pět stálých expozic. Jedna z nich se věnuje fotografii. „Větší část téhle expozice je věnovaná tomu, že ukazujeme, jak se dříve fotografovalo. Má představit historii fotografické techniky a fotografických procesů od vynálezu fotografie v roce 1839 až po digitální fotografii,“ přiblížil expozici vedoucí oddělení fotografické a filmové techniky Petr Kliment. 

Dalším lákadlem je teď i oddělení astronomie, které mapuje 500 let tohoto oboru a představuje 200 přístrojů. Nejvzácnějšími exponáty jsou dva tychónské sextanty, kterými se měřila vzdálenost vesmírných objektů, které přibližuje vedoucí oddělení astronomie Antonín Švejda: "Jsou to přístroje z doby císaře Rudolfa II., ten první sextant sestavil Jost Birgy v Praze kolem roku 1600. Výrobcem druhého přístroje je Ersasmus Habermel.

Jednotlivé expozice připravovali různí architekti a týmy, což je podle slov generálního ředitele Karla Ksandra dobře. „Originální rukopis architektů je pro dotvoření vizuálu muzea důležitý. Kdyby to všechno bylo na jedno brdo, tak by to bylo nudné,“ řekl. 

Ksandr také v souvislosti s oslavami výročí znovuotevření muzea upozornil na to, že  se připravují nové expozice. „Máme rozeběhnutou přípravu expozice Technika v domácnosti, což si myslím, že bude taková velmi milá expozice. Pak je to expozice Rudného a uhelného dolu, expozice Měření času, expozice Interkamery no a samozřejmě to bude také velmi zajímavá expozice Metalurgie.“ Generální ředitel NTM dále v pořadu ČT24 Před půlnocí informoval o tom, že pro návštěvníky již dva měsíce funguje Café muzeum, které se prý nachází ve velmi příznivém cenovém prostředí. 

Muzeum 15. února 2012 uspořádalo Den otevřených dveří. Návštěvníci měli vstup zdarma a první z nich dostali malý dárek – pamětní minci. Nakonec do muzea zavítalo 4060 lidí.