Romantické atmosféře klasických kin zvoní hrana

Praha - Česká kina jsou v ohrožení, jen čtvrtina z nich má šanci promítat dál. Kvůli digitalizaci, na kterou ale chybí ve Státním fondu peníze, jich na konci roku skončí asi dvě stě. Definitivně totiž odzvonilo filmovým kopiím, nové snímky budou distribuovány už jen na digitálních nosičích.

Digitalizace vyhrála nad filmovým pásem na plné čáře, na klasických strojích tak už moderní technologie kina nepromítnou. Jako příklad slouží kino v Železném Brodě. „Za sebe říkám, že by byla obrovská škoda, kdyby ta kina nemohla fungovat tam, kde fungují pětačtyřicet let,“ podotýká vedoucí železnobrodského kina David Pešek.

Nový projektor ale přijde minimálně na dva miliony korun, kina v menších městech se tak bez příspěvku na digitalizaci neobejdou. Ve státním kinematografickém fondu však chybí sto padesát milionů korun, především z reklamy.

„V listopadu přestaly proudit peníze od České televize, s čímž jsme víceméně počítali. Na základě toho vyšla takzvaná druhá diginovela, kdy komerční televize mají odvádět dvě procenta z výnosu reklam, což ale bude až v roce 2013,“ vysvětlila Helena Franková z ministerstva kultury.

Situaci by teď podle ministerstva i fondu měli řešit starostové, kteří mohou apelovat na ministra financí. „V těch regionech není to kino jen kinem, je to prostě jakási kulturní platforma, centrum,“ vyzdvihuje Tereza Czesany Dvořáková ze Státního fondu pro rozvoj české kinematografie.

Česká kina jsou v ohrožení
Zdroj: ČT24

V Česku je dosud digitalizovaná pouhá stovka ze 430 menších kin. Digitální projektor zatím nemají třeba ani v Opavě, Táboře nebo Nymburku. Kromě klasických filmových promítaček bude navíc konec i se starými českými filmy, jejich digitalizace je totiž v nedohlednu.

Vydáno pod