Neplavci: Bez lásky a vody

Cenu pro nejlepší český studentský film už má v kapse a kolegium FAMU ho vyslalo do bojů o Oscara. Bakalářský snímek Jakuba Šmída Neplavci sbírá vavříny, kam se podívá. Syrový příběh o partě teenagerů a vypuštěném bazénu se v Česku líbí. Zázračnou podívanou, která by diváky zdvihala ze sedadel, ale nečekejte.

První prázdninová láska a romantika? Možná tak ve snu nebo ve vzpomínkách. Ve skutečnosti sex v délce patnácti vteřin, vodka a otravní kámoši vaší časově omezené lásky. Aspoň tak to vidí Neplavci.

Šestnáctiletá Vendula je za trest o prázdninách u babičky. Semetriky, která spravuje rekreační zařízení socialistického vzhledu i kvality. S řevem vyhazuje partičku místních výrostků, kteří nemají nic lepšího na práci než se celé dny válet ve vypuštěném bazénu, a Vendula aby zatím větrala zatuchlé matrace. Jednoho dne ale obtloustlá Pražanda sebere odvahu a vydá se do bazénu za kluky z vesnice. A jak to bylo dál, už asi všichni tuší.

Lev pro Neplavce 

Snímek Neplavci Jakuba Šmída, studenta pražské FAMU, se může pochlubit řadou úspěchů. Asi největší zaznamenal začátkem února, kdy byl ověnčen na nominačním večeru Českého lva Cenou Magnesia pro nejlepší studentský film za rok 2011. Odborná porota vybírala z celkem 166 přihlášených snímků, které vzešly z českých filmových a uměleckých škol.

Vítězní Neplavci si krom ceny samotné odnesli i finanční prémii ve výši sto tisíc korun. Jen o pár dní později si navíc Šmídův film vysloužil od kolegia FAMU nominaci na Oscara. Snímek se také objevil na výběrovém DVD Českého filmového centra Czech Short Films Vol. 3, což je mimochodem jeden z mála způsobů, jak Neplavce (a další české krátké filmy vzniknuvší v loňském roce) zhlédnout. 

Vendula Hlásková v roli Venduly
Zdroj: ČT24/FAMU

Neplavci jsou poměrně syrovým nepřikrášleným snímkem, čímž se vymykají z běžné české produkce naleštěných, dokonalých a plastikově umělých hořkosladkých komedií. Nabízí se srovnání s celovečerními filmy Bohdana Slámy (jejichž kvalit Neplavci nedosahují) či Poupaty Zdeňka Jiráského (které naopak strčí do kapsy). Neklidná kamera a expresivní střih jdou ruku v ruce s naturalistickým stylem snímku, i když nikdy nejdou tak daleko, jak to má ve zvyku třeba severská kinematografie odkojená Dogmatem 95.

Mladí herci v rolích vesnických teenagerů podávají až překvapivě věrné a přirozené výkony. I Vendule Hláskové v hlavní úloze toho nelze příliš vytknout, přestože za svými kolegy, co se týče civilnosti projevu, přeci jen zaostává. Hlavním kamenem úrazu však je banální scénář. Snadno a rychle čitelná, neslaná nemastná zápletka neurazí, ale nenadchne. Neplavci jsou skvělí formou, za níž ovšem vpovzdálí kulhá ona klíčová složka – obsah.

Na jednu stranu je třeba přiznat, že na ploše necelých pětadvaceti minut lze jen těžko rozehrát sofistikovanou zápletku, ovšem alespoň překvapivá pointa či zajímavá myšlenka načrtnutá mezi řádky krátkým filmům slušívá. I tak jsou ale Neplavci nadprůměrným snímkem a Cenu Magnesia získali i s ohledem na konkurenci po právu.

Nezbývá než se těšit, že se režiséru Jakubovi Šmídovi dostane v budoucnu do rukou pořádný scenáristický materiál. Pak bychom se mohli dočkat úplně jiné podívané. 

Neplavci. ČR, 2011, 23 min. Režie: Jakub Šmíd. Kamera: Vidu Gunaratna. Scénář: Jakub Šmíd, Lucia Kajánková. Střih: Tomáš Vrána. Zvuk: Jiří Gráf. Hrají: Vendula Hlásková, Martin Hejný, Vojtěch Vondráček, Ester Povýšilová, Michael Vykus, Marie Ludvíková.