Febiofest: Od Islandu přes Evropu na Sibiř

Praha - Tragikomedie Mama Gógó scenáristy a režiséra Fridrika Thóra Fridriksoona zahájí 18. ročník filmového festivalu Febiofest. Islandský tvůrce se dnešního zahájení osobně účastní a zároveň převezme cenu Kristian za přínos světové kinematografii. Zakončení bude patřit Weirovu výpravnému filmu Útěk ze Sibiře z období druhé světové války. Celkem uvede Febiofest od 24. března do 1. dubna 190 snímků z 56 zemí. Po skončení pražské části se přehlídka přesune do osmi regionů.

Čestnou předsedkyní hlavní poroty, složenou z 33 zájemců z řad veřejnosti, bude herečka Dagmar Havlová. V soutěži Nová Evropa udělí jednomu z tuctu mladých evropských filmů Grand Prix festivalu. Českým soutěžním snímkem je autobiografický debut Václava Kadrnky Osmdesát dopisů, uvedený letos na Berlinale. Svého zástupce má česká kinematografie také v sekci Proti proudu, kde bude v premiéře promítán hraný debut Jana Wolfa Normalis.

„Pro mě je důkazem toho, že pokud člověk chce, tak může dokázat cokoli bez jakýchkoli technických podmnek a zázemí, dokonce i natočit dobový film,“ dodává ke snímku Normalis ředitel festivalu Fero Fenič. „To je pro mě pozitiní impuls, protože někdy mám pocit, že studenti FAMU jsou strašně rozmazlení, že nestojí o takové dobrodružství, o takovou námahu jako Wolf, který čtyři roky za vlastní peníze něco takového dělal. Je to pro mě důkaz nezávislého filmu a ten talent, který jsem v tom pocítil, je pro mě ohromující.“

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Do soutěže byl - kromě zmíněného českého filmu - vybrán ještě například turecký snímek Černý a bílý vyprávějící o krizi čtyřicátníků, švédské drama Na druhé straně o vyrovnání se s traumatickým dětstvím, dánské psychologické drama o fingovaném znásilnění Drž mě pevně, rumunský Periferic o jednom návratu z vězení nebo německý snímek o muslimech Vyznání víry.

Kromě hlavní soutěže tvoří program festivalu i další sekce, do nichž jsou tituly zařazovány podle země původu nebo tématu. Retrospektivní přehlídku chystá Febiofest ve spolupráci s Národním filmovým archivem k 80. výročí založení Barrandova. Podle ředitele přehlídky Fera Feniče (pár dní před zahájením Febiofestu oslavil šedesátiny) byl v předprodeji největší zájem o sekce Švédský film včera a dnes, Asijské panorama a Jiný břeh, která soustřeďuje gay a lesbické filmy.

"Přinášíme filmy…

… z 56 zemí, takže je to taková cesta kolem světa, výpovědi i z jiných kultur, z pro nás vzdálených kinematografií. Myslím, že tím je to hodně inspiritavní. A to co říkám, cítíme i na zájmu diváků, protože největší zájem není o hollywoodské trháky a předpokládané hity, ale divák festivalu vyhledává lahůdky, kde cítí nějakou dynamiku, něco odlišného, protože evidentně také touží po nových impulsech."

Hosté a první ceny

Hosty mezinárodního festivalu Febiofest budou rakouský herec Helmut Berger, známý také z Viscontiho snímků, nebo australský režisér působící v Hollywoodu Peter Weir, jehož snímek Útěk ze Sibiře festival zakončí. Oba převezmou cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Stejně jako už zmíněný islandský tvůrce Fridriksson.

Ocenění na zahajovacím ceremoniálu předá také Asociace režisérů a scenáristů. Převezmou si ho Ondřej Trojan a Lukáš Přibyl za dokumentární projekt Zapomenuté transporty a někdejší umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová za dlouholetou činnost ve jménu českého i světové filmu.

Na Febiofest zavítá i americký kameraman Edward Lachman a francouzský filmař Olivier Assayas. Ten uvede svůj pětiapůlhodinový projekt Carlos, který loni představil v Cannes. Tradiční slovenský den bude 29. března patřit herci a režiséru Milanu Lasicovi.

Chybět nebude tradičně ani doprovodný program v podobě koncertu a výstav. Podrobnosti o nich stejně jako o jednotlivých projekcích a filmech najdete na stránkách festivalu.