Zlí nebudou mít klid ani s cenou Goya

Madrid – Španělským filmem roku se stal snímek Zlí nebudou mít klid od režiséra Enriqua Urbiza. Film ovládl tradiční Ceny Goya hned v šesti kategoriích. Za sebou nechal i španělskou hvězdu Pedra Almodóvara, jehož nejnovější snímek Kůže, kterou nosím získal pouze čtyři ceny z 16 nominací.

Mrazivý thriller Zlí nebudou mít klid (No habrá paz para los malvados) je postaven na příběhu policejního inspektora, který se nevědomky zaplete do vraždy. Hon na svědka a boj mezi soudcem a inspektorem je podáván strhujícím, až mrazivým způsobem. Je to výpověď o světě, kde vládne krutost, moc a střelné zbraně se používají bez zaváhání. Představitel inspektora José Coronado si odnesl i Cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a zastínil tak hvězdného Banderase, který na cenu aspiroval právě díky Almodóvarovu snímku Kůže, kterou nosím.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

„Almodóvar je takový univerzální autor, jakým se stal například Luis Buñuel, to už nemá nic společného se Španělskem kromě toho, že se tam mluví, někdy, španělsky. Naproti tomu nejúspěšnější španělské filmy se k nám ani nedostanou, protože jsou spojeny s jejich realitou, která je někdy nepřenositelná do jiné kultury,“ soudí filmový historik David Čeněk. 

O tom, že Almodóvara uznávají především za hranicemi, vypovídají i letošní mezinárodní filmové ceny. Kůže, kterou nosím například získala ocenění BAFTA za nejlepší neanglicky mluvený film. Na Cenách Goya v hlavních kategoriích dominovala nakonec pouze Banderasova filmová partnerka Elena Anaya, která si odnesla ocenění za nejlepší ženský herecký výkon. 

Elena Anaya získala Cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli za film P. Almodóvara Kůže, kterou nosím
Zdroj: ČT24/ČTK

Cena Goya je španělské filmové ocenění. Uděluje ho Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas (Akademie umění a kinematografických věd). Cena je pojmenovaná po španělském malíři Goyovi a představuje jeho bustu. 

Akademie byla založena 8. ledna 1986 a od roku 1987 uděluje tuto cenu vždy na počátku roku. Do roku 1999 soutěžily o cenu tři nominované filmy, od tohoto data jsou čtyři.