Jediný soukromý Výkřik jde do dražby

New York - Za více než osmdesát milionů dolarů (1,5 miliardy korun) by mohla být podle odhadů aukční síně Sotheby's prodána kopie Výkřiku Edvarda Muncha. Jediná kopie slavného obrazu norského malíře držená v soukromých rukou půjde do dražby 2. května v New Yorku.

Podle viceprezidenta společnosti Sotheby's a šéfa newyorského oddělení pro impresionismus a moderní umění je Výkřik jedním z nejvýznamnějších uměleckých děl držených v soukromých rukou. Dílo vlastní norský obchodník Petter Olsen, jehož otec Thomas byl přítelem, sousedem a příznivcem Muncha.

„Vzhledem k tomu, jak ojediněle se dostávají skutečné ikony na trh, je velmi složité předpovědět prodejní cenu Výkřiku,“ vysvětlil viceprezident aukční síně. „S ohledem na nedávné úspěchy při aukcích výjimečných předmětů v Sotheby's by ale mohla přesáhnout i 80 milionů dolarů,“ odhadl.

Podle současného majitele Olsena by měl zisk z prodeje jít na výstavbu nového muzea, centra umění a hotelu na jeho farmě v Norsku.

  • Edvard Munch: Výkřik (1895) autor: Edvard Munch, zdroj: Leopoldovo muzeum ve Vídni
  • Edvard Munch / Výkřik (1895) zdroj: Sotheby\'s / The Munch Museum

Edvard Munch, který zemřel v roce 1944, vytvořil kolem 1 100 maleb, 18 tisíc grafických listů, 4 500 kreseb a akvarelů a šest soch. Své rozsáhlé dílo odkázal Oslu. Výkřik patří k nejznámějším obrazům slavného představitele expresionismu. Dílo pochází z roku 1895 a bylo vytvořeno ve čtyřech kopiích. Pouze jediná je stále v soukromých rukou.

Originály mistrovských Munchových obrazů, včetně Výkřiku, do 28. května vystavuje Munchovo muzeum v Oslu, v jehož sbírkách je uloženo nejvíce výtvarníkových děl.