Nejstarší kopie Mony Lisy je přístupná veřejnosti

Madrid – Po objevení středověké kopie slavné Mony Lisy od Leonarda da Vinciho ve sbírkách muzea Prado ve španělské metropoli Madridu, je tento obraz přístupný veřejnosti. Malba je součástí sbírek od založení muzea. Pravý původ díla ale teprve nedávno odhalila důkladná analýza a restaurátorské práce.

Na obraze je portrét velmi připomínající Giocondu a autor byl vždy považován za neznámého, vědělo se pouze, že dílo vzniklo zhruba v první čtvrtině 16. století. Teprve důkladné restaurační práce odhalily, že obraz vznikl v samotné Leonardově dílně, pravděpodobně ve stejném období, kdy italský mistr pracoval na originálu. Jakmile muzeum Prado vystavilo tuto madridskou Monu Lisu, ihned se na ní stála dlouhá fronta. Podle odborníků totiž určitě stojí za pozornost. Prozrazuje totiž mnohé o vzniku slavnějšího originálu.

Gabriele Finaldi, zástupce ředitele pro konzervační práce muzea Prado

„Umožňuje nám pochopit, jak Leonardo pracoval. Máme důkazy o tom, že když něco maloval, jeho asistenti tvořili stejné nebo podobné dílo. Je to vidět na základní kresbě. Změny, které jsou patrné na našem obraze se objevují i na originále.“

Podnět k restaurování madridské La Gioccondy přišel na žádost domova originálu, tedy pařížského Louvru. Nyní zamíří tato kopie do Paříže na zvláštní výstavu díla Leonarda da Vinciho. Návštěvník tak bude mít jedinečnou možnost spatřit oba obrazy vedle sebe. „Nemyslím si, že mezi oběma obrazy panuje nějaká rivalita. Každé vzniklo jinak. Jedno je dílem Leonarda da Vinciho, a to druhé jeho asistenta - i když schopného,“ míní Finaldi. Případní návštěvníci by se ale měli obrnit trpělivostí. Na originál se totiž stojí dlouhé fronty již mnoho let a ne jinak tomu bude i v tomto případě.

Veřejnost si může prohlédnout nejstarší kopii Mony Lisy (zdroj: ČT24)