Kuře v hodinkách znovu zaťukalo

Praha - Po 40 letech znovu vychází album Kuře v hodinkách skupiny Flamengo, která jednu ze základních desek českého rocku natočila v sestavě se zpěvákem Vladimírem Mišíkem. K původní nahrávce přibyly bonusové písně Každou chvíli, Týden v elektrickém městě a alternativní singlová verze Kuřete v hodinkách. Nový mastering z původních pásů umožnil vytěžit maximum z originální nahrávky na CD.

„Zároveň nabídne i mimořádný a výpravný booklet Karla Halouna s kompletem textů, jež bude obsahovat také zcela neznámé nebo nikdy nepoužité fotografie kapely, pro tehdejší vydavatelství v sedmdesátých letech nepřijatelné,“ informoval za vydavatelskou společnost Supraphon Zdeněk Brouček.

V rockové kapele Flamengo, která vznikla v roce 1966 díky iniciativě bubeníka Přemysla Černého, se vystřídalo několik sólistů - Petr Novák, Viktor Sodoma, Karel Kahovec či Petr Sedláček. Na začátku 70. let se ustálilo vůbec nejsilnější složení v historii této kapely: Vladimír Mišík, Ivan Khunt, Pavel Fořt, Jan Kubík, Vladimír Kulhánek a Jaroslav Erno Šedivý.

„Křest alba je dnes pro mne čirá nostalgie, je to opravdu strašně dávno, kdy se dali dohromady špičkoví hudebníci. Navíc ta skupina fungovala na dost silné přátelské bázi, takže ta deska se docela povedla. Nové vydání je doplněno o fotky, které tenkrát nemohly vyjít, protože jsme byli všichni 'máničky' a to nešlo. Když se ohlédnu, tak musím konstatovat, že Flamengo se jako skupina vlastně prvního vydání nedožilo, tlaky byly natolik silné, že jsme se rozpadli a někteří skončili v popíku, aby se vůbec uživili,“ zavzpomínal ve studiu ČT24 Vladimír Mišík.

Právě v této sestavě v době začínající normalizace Flamengo na koncertech uvádělo budoucí album Kuře v hodinkách, avšak celé v angličtině. Producentovi Hynku Žalčíkovi se v tehdejším Supraphonu podařilo dohodnout nahrání alba, podmínkou však byly české texty. Volba padla na Josefa Kainara, který je dodal během několika dní. Básník se vydání alba v roce 1972 již nedožil, je autorem všech textů písní alba s jedinou výjimkou Stále dál, která je dílem Hynka Žalčíka.

Album Kuře v hodinkách je dnes považováno za jeden z nejlepších počinů historie tuzemské populární hudby. „Album Kuře v hodinkách pražské kapely Flamengo v té vůbec nejsilnější sestavě předvedlo poprvé spojení poezie s rockem, je jedinečným důkazem toho, že rock lze zpívat česky. Celkově chmurná atmosféra zcela vystihuje éru počínající normalizace, přitom nám, tehdejším teenagerům, dávala ta hudba obrovskou naději,“ uvedl hudební publicista Vojtech Lindaur, který nahrávku zařadil mezi 10 nejvýznamnějších českých rockových desek.

  • Vladimír Mišík zdroj: ČT24
  • Pocta Václavu Havlovi / Radim Hladík a Vladimír Mišík zdroj: ČTK

Vladimír Mišík 8. března oslaví 65. narozeniny. Mišík, jehož jméno se v 80. letech minulého století v době zákazu vystupování objevovalo na zdech s nápisem „Nechte zpívat Mišíka!“, s hudbou začínal již v 60. letech, kdy zpíval například s Kometami, Matadors a Blue Effectem. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou - přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech - koncertuje dodnes. Zároveň se začal věnovat vedlejšímu sdružení Čunderground. Po roce 1989 působil dva roky jako poslanec České národní rady. Poslední studiové album Ztracený podzim vydal Mišík před dvěma lety.