Náročné a krásné knihy jsou v nabídce nákupního centra

Praha – Za literaturou se můžete v Praze vydat i do obchodního centra DBK Budějovická. Právě zde odstartoval festival knihy o umění LiterARTura 2012, kterému tu bude věnován celý měsíc březen, již tradičně zasvěcený knize. Otevírací ceremoniál si vzal na starost spisovatel Jáchym Topol, který ho věnoval Václavu Havlovi a představil knihy z knihovny po něm pojmenované.

„Knihy, které prezentujeme, vydávají především menší nakladatelství, která mají problém s distribucí hlavně do velkých prodejních řetězců. Proto vznikl tento festival, pořádaný ve velkém nákupním centru, kde je možnost oslovit širokou veřejnost, a knihy se tak přímo dostanou k těm, kteří to ani neočekávají,“ přiblížila základní myšlenku festivalu jeho organizátorka Klára Dvořáková. 

Dle jejích zkušeností jsou zákazníci vděčni za novou nabídku a možnost seznámit se s vybranou literaturou a nemuset proto běhat po malých knihkupectvích. „V prvním patře centra si návštěvníci mohou i knihu zakoupit. Reakce jsou nadšené a vůbec nevadí, že původně šli třeba jen pro mrkev,“ dodala Dvořáková.

Rozhovor s Klárou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Letošní ročník je už třetí v pořadí. Od začátku se festival již vyprofiloval a návštěvníky prý už tolik neudivuje, třebaže reakce byly od počátku více než kladné. Důležitý pro vnímání akce je i bohatý doprovodný program. „Kromě Jáchyma Topola, který festival zahajoval, se v jeho průběhu objeví například Michal Viewegh, Jaroslav Němeček, který přinese Čtyřlístek, proběhne i křest knihy Josefa Váchala Cesty Slovenskem aneb Theorie wampyrismu, což je rukopis, který byl považován za ztracený, a další zajímavé osobnosti a akce jsou nachystány,“ doplnila. 

  • Z programu festivalu LiterARTura zdroj: ČT24
  • Z programu festivalu LiterARTura zdroj: ČT24

Klára Dvořáková dále upozornila, že sobotní program je věnován dětem, jeho součástí je i interaktivní dílna, kde si děti mohou na zadané literární téma vyrobit své malé umělecké dílo. Festival v DBK Budějovická potrvá do 31. března.

Vydáno pod