Grand designérem 2011 je šperkařské duo

Praha - Titul Grand designér roku 2011 si ze Stavovského divadla v Praze odnesla dvojice šperkařů Zdeněk Vacek a Daniel Pošta. V šestém ročníku výročních cen Akademie designu ČR získali nejvíce hlasů z nominovaných ve všech kategoriích. Jsou také vítězi kategorie designér šperku, v níž se letos soutěžilo poprvé. Do síně slávy vstoupila in memoriam Libuše Niklová. Záznam večera uvede ČT2 17. března ve 21:00.

Zdeněk Vacek s Danielem Poštou dostali cenu za kolekci Virus a koncept značky Zorya. V kolekci Virus experimentovali s chemickými procesy, zkoušeli nejprve řetízky z provazů porůst krystaly kamence a následně vytvořili šperky z červeného zlata nebo chirurgické oceli se surovými diamanty, perlami a pyrity.

Vítězi stejně jako předchozí laureáti připraví podobu ceny pro další ročník. Letošní ocenění vytvořili Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Vymysleli velkou litinovou medaili s číslem jedna.

Cena pro vítěze Czech Grand Design 2011
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Objevem roku se stala Klára Šumová se svým sedacím nábytkem Osídlená krajina a květinovými stolky Tables of Plants.

Czech Grand Design 2011 - objev roku: Klára Šumová / sedací nábytek Osídelná krajina
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

V kategorii Designér roku vyhrál Rony Plesl, akademici ocenili jeho lustr Uovo a nápojový set Poppyhead.

Mezi módními návrháři zvítězila Zuzana Kubíčková se svou kolekcí jaro-léto 2012.

Czech Grand Design 2011 - módní designér: Zuzana Kubíčková / kolekce jaro-léto 2012
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Grafickým designérem roku se stal Štěpán Malovec za knihu Ladislav Sutnar: Americké Venuše a za práci na plakátech pro Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Kategorie Fotograf roku patří Báře Prášilové, která soutěžila s fotografiemi kolekce Air Force pro návrhářku Hanu Zárubovou.

Czech Grand Design 2011 - fotograf roku: Bára Prášilová / fotografie kolekce Air force pro Hanu Zárubovou
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Obchodem roku 2011 je papírnictví Papelote a výrobcem roku 2011 firma Lasvit za loňskou kolekci svítidel a lustrů navržených mimo jiné také oceněným Ronym Pleslem.

Czech Grand Design 2011 - obchod roku: papírnictví Papelote s kolekcemi Elemento, Fabrico a Musko
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Práce nominovaných tvůrců jsou do 29. dubna vystaveny v Národním technickém muzeu. Návštěvníci výstavy nominovaných tvůrců a exponátů v Národním technickém muzeu vybírali mezi nominacemi napříč kategoriemi a zvolili pět aspirantů na cenu veřejnosti. Internetové hlasování pak vybralo Jaroslava Bejvla mladšího a jeho netradiční svítidla dotvářená závěsy skleněných perel. Záznam dnešního večera uvede Česká televize 17. března.

Do síně slávy českého designu vstoupila Libuše Niklová (1934 až 1981). Pořadatelé národní ceny Czech Grand Design ji ocenili in memoriam za inovativní přístup k technologiím a designu hraček, kterým se věnovala celý život. Cenu přebral její syn, výtvarník Petr Nikl.

Hračky vytvořené Libuší Niklovou
Zdroj: ČT
Reportáž Lucie Klímové a Petra Viziny (zdroj: ČT24)