Česká literatura v Lipsku: od Němcové po Šindelku

Lipsko - Saské Lipsko se ode dneška do neděle promění v město literatury. V německém městě začíná tradiční mezinárodní knižní veletrh, který platí za ukazatele trendů na knižním trhu v nadcházejícím roce. Zastoupeno je na něm opět také Česko.

Část českého stánku bude tvořit komerční prezentace celkem devíti nakladatelství. Kromě nich se budou moci kolemjdoucí ale seznámit také s tuzemskými laureáty literárních cen posledních dvou let, překladů české litratury a novinek ze současné poezie a prózy.

S několika českými spisovateli se budou moci zájemci setkat osobně. „Ministerstvo kultury vybralo čtyři autory, a to Irenu Douskovou, Eugena Brikciuse, Biancu Bellovou a Marka Šindelku,“ vyjmenovala některé Jana Chalupová ze společnosti Svět knihy, která má organizaci české účasti na starosti.

Zmínění autoři představí svá poslední díla - stojí za připomenutí, že Marek Šindelka je za povídkovou sbírku Zůstaňte s námi nominován na cenu Magnesia Litera za nejlepší prózu; ocenění se uděluje 4. dubna. Prezentovat se budou v rámci literárního festivalu Leipzig liest, který se koná paralelně s veletrhem.

Na veřejných čteních vystoupí ale i další spisovatelé. "I někteří němečtí nakladatelé přivážejí autory, pro které připravili překlady do němčiny, což je například Ivan Klíma, jemuž v němčině vychází jeho první román Hodina ticha. Také Jaroslav Rudiš se bude prezentovat poměrně bohatým programem, který vyvrcholí v pátek v jednom z místních divadel Nocí Aloise Nebela," upozornila Jana Chalupová. Rudiš je spoluautorem komiksu o výpravčím, který slouží na malé stanici Bílý Potok v Jeseníkách. Podle předlohy vznikl loni také stejnojmenný film, který byl za Česko vyslán do boje o Oscary a získal tři České lvy.

Český stánek připomene i nedávno zesnulé české spisovatele. „Chtěli jsme nějakým způsobem zareagovat i na to, že v loňském roce bohužel odešla řada velkých literárních osobností,“ vysvětlila Chalupová. "Vzpomínáme na ně jak krátkými medailony, tak představením jejich literární tvorby. Jedná se o Hanu Andronikovou, Jiřího Grušu, Václava Havla, Arnošta Lustiga, Ivana Martina Jirouse a Josefa Škvoreckého. Jedna z instalací připomene také Boženu Němcovou, od jejíž smrti uplynulo letos v lednu 150 let.

Rozhovor s Janou Chalupovou (zdroj: ČT24)

Lipský knižní veletrh patří mezi největší evropské veletrhy. Od 15. do 28. března se na něm představí 2 071 vystavovatelů ze 44 zemí, jejichž prezentace doplní na 2 600 veřejných čtení a diskuzí s 2 780 pozvanými autory.