Fragnerova galerie představuje dílo Eduarda Souta Moury

Praha - Galerie Jaroslava Fragnera připravila retrospektivní výstavu držitele Pritzkerovy ceny, jednoho z nejvýznamnějších architektů současnosti Eduarda Souto Moury. Žák Álvara Sizy založil vlastní ateliér již v roce 1980. Výstava „Eduardo Souto Moura – Soutěže“ představuje 50 soutěžních prací za celou kariéru tohoto portugalského architekta.

„Pro příznivce architektury, zvláště v Čechách, je asi nejzajímavější to, že Eduardo Souto Moura je příznivcem architektury Mies van der Rohe, architekta vily Tugendhat. Mnoho českých architektů se naopak nechává inspirovat tvorbou portugalského architekta a jeho učitele Álvara Sizy. Moura má pokrytý široký prostor od urbanismu, přes sociální výstavbu, nemocnice, kulturní projekty i bydlení, ale tato výstava, kde je prezentováno 50 soutěžních návrhů, upozorňuje především na téma společenské, kulturní a urbanistické,“ přiblížil koncept expozice ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta. 

Rozhovor s Danem Mertou (zdroj: ČT24)

V roce 2004 se Eduardo Souto Moura proslavil stavbou jednoho z nejkrásnějších stadionů v portugalském městě Braga, ale i dalšími originálními architektonickými díly. Podle poroty Pritzkerovy ceny nejsou stavby oceněného architekta „okaté, lehkovážné nebo pitoreskní“. „Jeho práce vyžaduje intenzivní poznání, ne letmý pohled. A stejně jako poezie dokáže (jeho dílo) emotivně mluvit k těm, kteří si najdou čas na to, aby poslouchali,“ uvedli tehdy porotci. 

  • Eduardo Souto Moura / Muzeum Pauly Rego v portugalském Cascais zdroj: ČTK
  • Eduardo Souto Moura / Dům v portugalském Serra da Arrábida zdroj: ČTK

K nejslavnější Mourově stavbě Merta podotkl: „Zajímavé bylo, že on jakoby zakopal stadion do starého lomu, využil materii oné lokality. Pro Mouru je typické, že využívá materiály, v jeho tvorbě je nejvýraznější čistota, strohost stylu, také díky tomu, že vychází z architektonické poetiky Mies van der Rohe. Každý projekt, který je zde prezentován, je velice osobitý. Řekl bych, že naše výstava má dvě úrovně. První je, že ukazujeme jakoby kuchyni architekta Moury a druhá přibližuje jeho tvorbu za třicet let,“ doplnil Merta. 

Pritzkerova cena bývá nazývána „Nobelem architektury“. Založili ji v roce 1979 americký podnikatel Jay Pritzker a jeho žena Cindy. Mezi jejími nositeli jsou například Brazilec Óscar Niemeyer, Američan Ieoh Ming Pei, Brit Norman Foster a Francouz Jean Nouvel. Laureát dostává medaili a 100 tisíc dolarů. 

Eduardo Elísio Machado Souto de Moura se narodil v 25. července 1952 v Portu. Studoval architekturu na Akademii výtvarných umění v Portu, kde promoval v roce 1980. V letech 1974 - 1979 pracoval v kanceláři Álvaro Sizy.

Po ukončení studia působil až do roku 1990 jako učitel na své alma mater, později získal profesuru a vyučoval na fakultě architektury univerzity v Portu. Externě působil také na fakultách architektury v Ženevě, Paříži, Harvardu, Dublinu, Curychu a Lausanne.

V současnosti pracuje ve své vlastní architektonické kanceláři založené již v roce 1980. Občas spolupracuje se svým učitelem Álvaro Sizou. Právě tyto dvě osobnosti jsou nejvýznamnějšími architekty v dnešním Portugalsku.

Vydáno pod