Některé hrady a zámky se nemůžou dočkat sezony

Praha – I když úplně se brány hradů a zámků otevřou až 31. března, kdy začíná hlavní návštěvnická sezona, některé památky přivítají návštěvníky, které vylákalo na výlet slunečné počasí, už teď, v předjaří.

V březnu jsou připraveny speciální dětské programy a prohlídky zámku Mníšek pod Brdy. Pokud si návštěvníci prohlídku zamluví, mohou si prohlédnout koupelnu, ložnici, dětský pokoj a další pokoje zámku a návštěvu zakončit v dílnách, kde si mohou kupříkladu ozdobit vlastní hrneček.

Tradičně v brzkém jaře se otevírá císařský hrad Karlštejn. A mimořádně také český královský hrad Křivoklát zahajuje každou celou hodinu prohlídku už v sobotu 17. března. Neláká jen na prohlídku, zájemci si mohou třeba vyzkoušet mučicí nástroje nebo ochutnat pivo z hradního pivovaru. „Připravili jsme pásmo koncertů jak populární, tak vážné hudby a divadelní představení prakticky každý víkend,“ prozradil kastelán Luděk Frencl, na co Křivoklát o jarních víkendech láká.

Na zámku Hluboká je stále otevřena zimní prohlídková trasa, která nabízí pohled do soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů panství. V jižních Čechách lze také zavítat do soukromých pokojů rodu Buquoy na hradě Rožmberk. Dovolí návštěvníkům nahlédnout do soukromí šlechtické rodiny v polovině 19. století.

Zastavit se pak mohou v Českém Krumlově, kde je od loňského roku zpřístupněno tzv. hradní muzeum. Otevřené dveře pro návštěvníky má i Sychrov v Libereckém kraji. V jeho pokojích si mohou zájemci prohlédnout mimo jiné sbírky šlechtického rodu Rohanů. Přístupný je i Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko v Pardubickém kraji.

Lákadla a zajímavosti hlavní návštěvnické sezony, která začíná 31. března, představí hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu v pondělí. Už teď ale kasteláni slibují, že letos se vstupné zdražovat nebude. Loni lidé při svých výletech po památkách utratili více než 350 milionů korun. Památky ve správě NPÚ přitom navštívilo téměř 45 milionů lidí, nejvíce návštěvníku tradičně mířilo do jižních Čech nebo na jižní Moravu.