V cenách Žebřík uspěli Nightwork, Anna K., Dyk, Klus a Mandrage

Plzeň - V hudební anketě Žebřík 2011 získali ocenění skupina Nightwork, zpěváci Vojtěch Dyk a Anna K., albem roku je Racek Tomáše Kluse, skladbou Šrouby a matice od Mandrage. V dalších kategoriích si bronzové sošky z dílny výtvarníka Václava Česáka odnesli skupina Imodium za videoklip Polarity, Goodfellas jako objev roku, organizátoři festivalu České hrady za akci roku a tvůrci snímku Alois Nebel za film roku. Za „průser roku“ hlasující fanoušci označili smrt exprezidenta Václava Havla.

Tomáš Klus získal stejné ocenění v anketě Žebřík za album roku i nedávno na cenách Anděl udělovaných hudebními odborníky. Tentokrát však o úspěchu jeho alba Racek rozhodli posluchači. „V momentě, kdy cenu udělují odborníci, je záhodno velmi poděkovat odborníkům. A když rozhodují fanoušci, musím poděkovat fanouškům, protože si obou ocenění velmi vážím,“ řekl Klus.

O výsledcích se rozhodovalo na základě hlasování zprávami sms do 29. února. Fanoušci nejvíce nominací přiřkli právě písničkáři Tomáši Klusovi. Byl nominován ve čtyřech kategoriích. O jednu méně měly skupiny Wohnout a NiceLand včetně účasti Michala Motyčky mezi zpěváky.

Fanoušci mohli hlasovat v kategoriích skupina, album, skladba, videoklip, zpěvák, zpěvačka, objev, akce, film a průser roku. Speciální cenu získala kapela Tata Bojs. „Myslím, že organizátoři nám dali tuto cenu za výdrž, za čtyřiadvacet let snažení,“ řekl Milan Cais. Z prvního kola vzešlo pět nominovaných pro každou kategorii. Přehled nominovaných je na www.anketazebrik.cz.

Vyhlašování cen Žebřík, které letos slaví 20. výročí, se tentokrát konalo v Parkhotelu Plzeň. Vystoupili zde například Charlie Straight, Navigators, Tomáš Klus, Mandrage a další. Pětihodinovou večerní show, jíž moderovala stejná moderátorská dvojice jako loni - Tomáš Hanák a Klára Vytisková, sledovalo několik stovek posluchačů.