Katastrofy ve Springville dojímají i baví

Praha – Vizuálně-poetickou grotesku plnou chaosu, absurdní logiky, očekávání a překvapení belgického produkčního domu Campo mělo o víkendu na programu pražské Divadlo Archa. Ve Springville jsou diváci svědky přeměny malého universa, inspirované skutečnými přírodními katastrofami.

Ve vizuálně-poetickém představení dominuje obraz – scénografie, kostýmy a rekvizity se navzájem doplňují. V inscenaci plné chaosu a absurdity vedle sebe zkoušejí fungovat postavy, které jsou napůl lidmi a napůl objekty. Zvědavá krabice, svůdný stůl, osamělý vypínač nebo obr mluvící neexistující řeči baví, dojímají i překvapují.

„Je to o nelogice přírody, která samozřejmě má svou vnitřní logiku, ale tím, jak do ní člověk zasahuje, přicházejí katastrofy, a všechny věci se tak mění. Přišlo mi zajímavé promítnout tyto proměny do postav,“ uvedla ke konceptu Springville jeho autorka, vlámská performerka a výtvarnice, Miet Warlopová.

  • Springville zdroj: Divadlo Archa
  • Springville zdroj: Divadlo Archa

K projektu ji inspiroval ničivý hurikán v New Orleans nebo tsunami v Japonsku – události, při nichž svět řídil chaos, přenesla do křehkého světa z kartonu, papundeklu a plastu. Katastrofy a nehody, stejně jako postavy, mají v představení mnoho odstínů – groteskní i tragické a odsouzené k destrukci. „Je tam humor, ale i citlivé momenty jako láska nebo zloba,“ potvrdila Sumalin Gijsbrechtsová, jedna z účinkujících.

Krabice, stůl, vypínač i obr, všichni hledají své místo, lásku a kontakt. Ovšem v době, která ztrácí iluze, musí nakonec všichni zemřít.

Z projektu produkčního domu Campo uvede Divadlo Archa 21. a 22. dubna ještě představení Přímo před očima. Pozoruhodná projekce budoucnosti v podání sedmi dětských performerů vznikla ve spolupráci s německo-britským uměleckým kolektivem Gob Squad.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)