Hrady a zámky: nová lákadla v nové sezoně, staré ceny

Praha – Novinky v projektu Oživlé památky anebo nové návštěvnické pasy mohou očekávat návštěvníci hradů a zámků v hlavní návštěvnické sezoně. Ta začne 31. března a potrvá do konce října. Vstupné se v objektech ve správě Národního památkového ústavu letos zvyšovat nebude.

„I tradiční projekty Národního památkového ústavu projdou v roce 2012 inovací a změnami,“ upozornila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Například čtvrtý ročník projektu Oživlé památky vybere vždy ke konkrétnímu tématu jednu stěžejní akci, aby měli zájemci usnadněný výběr. „Doporučená akce každého měsíce bude jakousi známkou kvality pro návštěvníky, že když se na ni vypraví, čeká na ně báječný zážitek,“ slibuje náměstek ředitelky NPÚ Petr Svoboda.

Tematicky se Oživlé památky zaměří v dubnu na Jarní dobývání. V květnu budou pátrat po Tajemství hradních kaplí, které uzavře Noc kostelů a kaplí 1. června. Šestý měsíc letošního roku se bude odehrávat V zahradách, červenec a srpen slibuje Letní milostná ladění, která seznámí turisty se zajímavými příběhy ze života šlechty. Září přiblíží Dědictví antiky a říjen rozezní Ozvěny lesních rohů.

Zámek Sychrov
Zdroj: ČT24/Národní památkový ústav

Památky chystají i akce mimo projekt Oživlých památek. Rok 2012 je Rokem Pernštejnů, jehož součástí bude na osm desítek akcí spojených s tímto šlechtickým rodem, kupříkladu výstava v Salmovském paláci na Hradčanech (od 3. května). „První patro paláce proměníme v renesanční zámek s dobovým mobiliářem,“ přiblížil výstavu Petr Svoboda. Pernštejnům bude také zasvěcena Hradeckozámecká noc, která letos připadá na sobotu 1. září.

Čtyřicáté výročí od podpisu Úmluvy o světovém dědictví UNESCO chystá NPÚ ve spolupráci s Českou komisí pro UNESCO putovní fotografickou výstavu Poznej světové dědictví. Představí se na Karlštejně, ve Vizovicích, Náchodě nebo na Křivoklátě. Poslední zastávkou bude Důl Michal v Ostravě.

Více než 11 tisíc lidí se v roce 2011 zapojilo do programu návštěvnických pasů. Ale zatímco vloni sbírali návštěvníci na hradech a zámcích razítka, letos budou sbírat věrnostní body na plastové kartičky s čárkovým kódem. Získání šesté prohlídky zdarma po pěti návštěvách památek NPÚ zůstává, navíc se prý mohou návštěvníci zapojit do soutěže o zážitkovou cenu, kterou je „knížecí den“ na zámku Lednice. Do budoucna by měla kartička sloužit také jako předplatné na hrady a zámky nebo jako dárková poukázka nabitá na určitý počet vstupů.

Vydáno pod