Hunger Games za mořem bodují

Los Angeles – Akční sci-fi drama Hunger Games, natočené podle populární teenagerovské knihy Aréna smrti, láme v zámořských kinech rekordy. Během uplynulého víkendu utržil celkem 155 milionů dolarů (téměř 2,9 miliardy korun). Jde vůbec o nejúspěšnější jarní filmovou premiéru všech dob. V celkovém historickém pořadí snímek zažil vůbec třetí nejúspěšnější premiéru.

„Je to nejlepší uvedení filmu, který není na pokračování, což je významné. Pokud se divákům líbí film, očekává se u jeho dalšího dílu velká návštěvnost, ale úplně nový snímek, jako je Hunger Games, takový úspěch ještě neměl,“ upozornila hollywoodská reportérka Lisa Richwineová. 

V pořadí jarních premiér film o nedobrovolných soubojích na život a na smrt v postapokalyptické budoucnosti překonal i poslední filmové zpracování Alenky v říši divů, které během víkendové premiéry v roce 2010 utržilo 116 milionů dolarů (asi 2,1 miliard korun). Experti odhadují, že snímek režiséra Garyho Rosse by mohl ve světě utržit až 700 milionů dolarů, tedy téměř 13 miliard korun.

Na historickém žebříčku nejúspěšnějších premiér před Hunger Games pořád zůstává premiéra batmanovského Temného rytíře, který utržil 158 milionů dolarů, a nejúspěšnější uvedení všech dob náleží poslednímu dílu ságy o Harry Potterovi s víkendovými tržbami přesahujícími 169 milionů dolarů.  

Autoři Hunger Games mají nakročeno k obrovským tržbám i v budoucnosti. Filmový román Aréna smrti čítá celkem tři knihy, v kinech by se přitom měly objevit celkem čtyři filmy s tématikou Hunger Games.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Recenzi filmu si můžete přečíst na následujícím odkazu: