Rekonstrukce Bauhaus v seznamu UNESCO neohrozila

Desava – Unikátní rekonstrukci důležité památky moderní architektury dokončili po dvou letech v německé Desavě. Budova Bauhausu, jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury, je zapsána na seznamu UNESCO. Ekologická sanace se ale povedlo provést tak, že stavba – na rozdíl od Drážďan – o zápis v seznamu památkového dědictví nepřišla.

Díky úpravám se náklady na energii sníží až o třetinu. Popasovat se s úpravami tak, aby zároveň neohrozily samotnou památku, nebylo snadné. „Museli jsme jít nekonvenční a složitou cestou. Po dlouhé diskusi jsme od památkářů dostali například povolení k instalaci solárních panelů, které musely být prakticky neviditelné,“ přiblížil průběh oprav Rainer Weisbach, vedoucí stavebního oddělení.

Na vnějším vzhledu budovy se tedy nesmělo změnit nic. Autoři úprav měli při projektování na paměti osud nedalekých Drážďan, které o prestižní statut světového dědictví připravil nový most. Architektonická ikona z 20. let minulého století má být naopak příkladem pro podobné případy v budoucnu. „Neradilo jen UNESCO nám, ale i my UNESCO,“ popsal způsob spolupráce vědecký pracovník Werner Möller.

Bauhaus se proslavil jako avantgardní škola i umělecký směr v architektuře nebo designu. Guru školy Walter Gropius se při návrhu řídil vizí smíření umění s technikou. Stavba je teď ale také symbolem smíření památkářů s úpravami památky UNESCO. Rekonstrukce, která zahrnovala například výměnu oken nebo změnu vytápění, vyšla v přepočtu na 100 milionů korun.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod