Vyprávěj - Osudy: vedlejší postavy v hlavní roli

Praha - Proč se stal Matěj donašečem StB? Proč je Iveta „loktařka“? Žijí Markovi rodiče? Devět speciálních dílů retro seriálu Vyprávěj se vrací do prostředí a života zajímavých vedlejších postav. Od 30. března vždy v pátek na ČT1 od 20:00 ukrátí divákům čekání na čtvrtou řadu, která bude mít na obrazovkách premiéru na podzim.

V bonusové sérii Vyprávěj – Osudy ustupuje rodina Dvořáků do pozadí a hlavní role přebírají dosud „nenápadní“ hrdinové, o jejichž osudech se diváci nedozvěděli tolik podrobností, přestože by je zajímali. Každá epizoda se věnuje vždy dvěma příběhům, odehrávajícím se především v průběhu osmdesátých let.

První díl (dnes od 20:00) nazvaný Proč byl Matěj estébák? přiblíží osud Tondova (Jaromír Nosek) kamaráda Matěje (Karel Dobrý), kterého se StB snaží získat ke spolupráci. Zároveň budou diváci chystat večírek spolu se Scarlett Francovou (Zlata Adamovská) v její papalášské vile.

Vyprávěj - Osudy / Karel Dobrý (Matěj)
Zdroj: ČT24/ČT

O týden později se Radim (David Prachař) vypraví na svatbu svého syna Romana (Oldřich Hajlich). Cesta čeká i Ivetu (Jana Bernášková) – spolu se svou kolegyní Kamilou (Zuzana Kajnarová) odjede na vesnickou zabijačku. „Diváci ji mají za zlou, ale ona zlá není, spíš nešťastná. Ukáže se, proč je taková ambiciózní a loktařka,“ naznačila Bernášková. Prozradila, že natáčení zabijačky si filmaři „užili“, záběry totiž vznikaly v letošních rekordních mrazech.

V dalších dílech se diváci více dozvědí o životě Mikuláše (Pavel Trávníček) a jeho ženy Hildy (Johana Munzarová), cynika Hynka (Josef Polášek), vtipálka Václava Hory (Tomáš Töpfer), dcery ředitele školy Mileny (Marie Doležalová) nebo Karlova (Roman Vojtek) kamaráda z vojny Marka (Ladislav Hampl).

V každém díle se přitom objeví nějaké zajímavé exteriéry, slibují tvůrci. „Zavedeme diváky do vinného sklípku. S babičkou se dostaneme v takové krátké road movie do Ostravy. Zavítáme se Scarlett na módní přehlídku. S Honzíkem se podíváme na lyžák,“ prozradil některé z nich scenárista Rudolf Merkner.

Seriál prý částečně vychází z historek jeho rodiny, které původně sbíral pro film, nakonec je ale využil v retro seriálu. V současné době chystá osudy Dvořákových po sametové revoluci. Neobává se, že přiblížením děje k současnosti zmizí z Vyprávěj retronostalgie, která také přispívá k oblíbenosti seriálu.

Rozhovor s Janou Bernáškovou a Rudolfem Merknerem (zdroj: ČT24)

„Jsem ještě z generace, která má rok 1989 zažitý, jako by byl včera. Ale je tu generace, která ho vůbec nezažila, takže pro ni to je retro. Navíc jsme byli překvapeni, kolik se toho po roce 1989 děje, jsou tam věci, na které jsme už zapomněli, přestože je to čerstvá minulost - první posilovny, mobily, restituce, kuponová privatizace, přivážení aut z ciziny,“ vyjmenoval Merkner.

Čtvrtá řada se na obrazovkách ČT objeví na podzim. Závěrečný díl třetí série odvysílala ČT 23. března. I letos má Vyprávěj šanci získat cenu TýTý pro seriál roku. Finálový večer ankety zprostředkuje Česká televize v přímém přenosu 14. dubna, rozhodovat o vítězích jednotlivých kategorií mohou lidé od 2. do 13. dubna.