Filmové klapky nakousnou zlínský festival

Praha – Filmové klapky, které se každoročně vystavují a poté draží na zlínském filmovém festivalu, mohou ode dneška vidět návštěvníci ve foyer pražského divadla Hybernia. Výstava stovky pomalovaných či jinak výtvarně ozdobených filmových rekvizit zde zůstane do 14. dubna, pak se přesune do Zlína.

Díky dražbě se z praktického nástroje všech filmařů, ale i lehce nostalgického symbolu filmového natáčení stává oceňovaný sběratelský kousek, o výstavy a dražby je rok od roku větší zájem. Do 15. ročníku minisalonu filmových klapek letos přispěli například fotograf Jan Saudek nebo herečka a malířka Iva Hüttnerová. Na své nové majitele letos čeká celkem 120 klapek.

Rekordmanem aukcí ve čtrnáctileté historii dražení je moravský naivní malíř Libor Vojkůvka, jehož práce byla v roce 2008 vydražena za 199 000 korun. Úspěšný byl také Zdeněk Miler, jehož dílo s Krtečkem se prodalo za 170 000 Kč. Peníze z dražby jdou každoročně na podporu studentů filmových škol. Loni bylo vystaveno 130 klapek, vydražily se za téměř 2,2 milionu korun.

„Bohužel pan Zdeněk Miler už bude letos chybět. Přibylo však několik nových mladých autorů,“ poznamenala vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová. Autor animovaných filmů o Krtečkovi Zdeněk Miler zemřel loni v listopadu.

Letošní 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se koná od 27. května do 2. června ve Zlíně a řadě dalších, zejména moravských měst. Vedle tradičních soutěží v kategorii hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský první film jsou hlavním letošním tahákem Dny irské kinematografie. Festival chce také oslavit skladatele filmové hudby Zdeňka Lišku a výtvarníka Jiřího Trnku.

Vydáno pod