Lenka Dusilová vyžaduje „anténky“ vnímání

Praha - Nová kolekce skladeb čtvrtého studiového alba Lenky Dusilové nese název Baromantika. Hudebnice se svými blízkými spolupracovníky Beatou Hlavenkovou, Viliamem Bérešem a Patrickem Karpentskim se pokouší zdůraznit emocionalitu písní, ať už v mnoha zvukových vrstvách či jen v jemných akustických odstínech. Lenka Dusilová byla také hostem velmi úspěšného projektu ve Státní opeře Praha s názvem Koule.cz uvádí: David Koller versus Agon orchestra.

Těsně po koncertu ve Státní opeře Praha se zpěvačka přiznala v pořadu Kulturama na ČT24, že prožila velmi příjemnou euforii. „David s celou kapelou jsou lidi, ke kterým mám velmi blízko. Pracovat s nimi je vždy velký zážitek,“ řekla zpěvačka, která v rámci koncertu zazpívala i jednu píseň z nejnovějšího alba Baromantika. 

Za toto nové album Dusilová získala cenu Anděl. K jeho vzniku dodala. „S tvůrčím týmem, který na desce pracoval, jsme se museli všichni odhodlat k razantnímu kroku. Je to totiž kolektivní dílo čtyř hlav, které mají svůj vlastní názor. Takže rozhodně neulítávám na obláčku úspěchu, protože vím, jak to vznikalo. Hudbu hledám dál.“ 

Baromantika Lenky Dusilové (zdroj: ČT24)

Pokud se následných živých koncertů týká, zpěvačka prohlásila: „Myslím, že jsme započali éru sdružení hudebníků, kteří se teprve poznávají a sehrávají. Něco jiného je přinést písničky, vymyslet aranže a nahrát je, než pak s nimi vystupovat. Skladby to nejsou vůbec jednoduché, nicméně se nám podařilo je přenést tak, jak znějí na desce, ale myslím si, že je to jen odrazový můstek, aby vznikla jistá nadstavba,“ prohlásila zpěvačka. 

Lenka Dusilová připustila, že deska není dělaná, aby se „přitulila“ ke každému. „Snažili jsme se vkládat do ní emoce a představy, aby to fungovalo na lidi, na které to fungovat má. Jsou tam mezi slova vložené různé vzkazy a ten, kdo má 'anténky', pochopí. Rozhodně žádné masové přijetí jsem neočekávala,“ uzavřela rozhovor Dusilová. 

  • Lenka Dusilová zdroj: ČT24
  • Lenka Dusilová zdroj: ČT24

„Baromantika se hudebně pohybuje ve vřelých i chladných akusticko-elektronických krajinách okořeněných živou harfou Hedviky Jouzové, krátkými fragmenty Orchestru Berg či rytmické trojky Miloš Dvořáček - Marta Minárik - Rasťo Uhrík. Dalšími vzácnými hosty alba Baromantika jsou Justin Lavash, Ema Brabcová-Ditrichová nebo Dorota Bárová.“

/z přebalu alba/