Radůza a Zrní mají společného hrdinu počítačový hry

Kladno – Vesmírná country, psychedelická dechovka, něžný art brut jsou některé z přízvisek kladenské kapely Zrní. Její tvorba je ovlivněna rodným industriálním Kladnem, táhlými volnými poli i rychlými pohyby strojů, ne nadarmo je prý podle nich samých nejlépe označuje přídomek „kladenskej uhelnej zen“. Svůj debut s názvem Voní vydali v roce 2009, kdy zvítězili v soutěži ČRo o nejlepší českou neprofesionální skupinu. Nyní natáčejí druhou desku – Hrdina počítačový hry jde do světa vyjde na labelu Radůza Records.

Dřevo, město, svaly, buchary budou prý obsaženy v novém albu skupiny Zrní, která funguje už deset let. Její členové jsou Kladeňáci stejně jako písničkářka a multiinstrumentalistka Radůza. „Viděla jsem Zrní v nějakém pořadu v televizi a moc se mi líbili. Oni mi zrovna asi za dva dny na to napsali: 'Ahoj Radůzo, líbí se nám, jak hraješ.' Šla jsem se pak na ně podívat a nabídla jim, jestli by nechtěli, abych jim vydala desku,“ říká o začátku spolupráce písničkářka.

Album Hrdina počítačový hry jde do světa bude jejím druhým vydavatelským počinem, na svém labelu zatím vydala jen jednu desku – svou vlastní s názvem Miluju vás v roce 2010. Jako hudebnice se na počinu Zrní jen mihne. „Zpívám utajeně ve jednom sboru, protože to vzniklo z radostné nálady, která ve studiu zrovna zapanovala. Ale jinak, myslím si, že na této desce ženský hlas nemá moc co dělat,“ vysvětlila Radůza.

Kladenské Zrní je popisovánou jako něco mezi Radiohead a Václavem Koubkem, jejich hudba i (české) texty jsou velmi emotivní, naléhavé a hravé. Sami o sobě říkají, že jsou srdcaři. Posoudit to mohou posluchači naživo 22. března v pražském Paláci Akropolis, kde Zrní svou druhou desku pokřtí. „Bude to dvojkoncert, některé písničky si zahrajeme navzájem,“ prozradila Radůza. V Akropoli vystoupí i se svou doprovodnou kapelou.