Do Wiesbadenu pojede šest českých snímků

Berlín - Na letošním 12. ročníku filmového festivalu goEast v německém Wiesbadenu, který se tradičně zaměřuje na kinematografii střední a východní Evropy, se představí šest českých snímků. Dva čeští zástupci se dokonce dostali do hlavní soutěže filmové přehlídky, která se v metropoli západoněmeckého Hesenska uskuteční od 18. do 24. dubna.

Otvíracím filmem letošního ročníku bude soutěžní drama režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce. O přízeň mezinárodní poroty vedené rumunským filmařem Cristim Puiuem bude spolu s ním usilovat i český dokument Mrtvá trať režiséra Šimona Špidly. S dalšími devíti hranými a pěti dokumentárními snímky budou soutěžit o festivalové ceny dotované celkem 29 500 eury (zhruba 728 000 Kč). Jejich držitelé budou oznámeni při slavnostním večeru na závěr festivalu.

Letošní ročník filmového festivalu také složí hold dvěma výrazným osobnostem české kultury, které loni zemřely. Jako poctu dramatikovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi uvede jeho jediný režijní počin Odcházení, režiséra Otakara Vávru pak připomene jedním z jeho nejslavnějších děl, Kladivem na čarodějnice.

V přehlídce krátkometrážních filmů se objeví animovaný studentský snímek režiséra Marka Bergera Nokturno a do programu zaměřeného na školní děti a mládež se dostalo zatím poslední dílo režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací. Právě o dětech a dospívání je podle organizátorů mnoho letošních festivalových filmů, zejména těch soutěžních. „Přijde mi, že jich řada vypráví o vztazích rodičů a dětí a mladí lidé jsou často ústředními postavami. Tomu odpovídá i děj, který je o generačních konfliktech a útěcích, o touze po bezpečí, uznání a lásce,“ uvedla ředitelka přehlídky Gaby Babičová.

Česká kinematografie se festivalu ve Wiesbadenu účastní pravidelně. Loni si z něj uznání poroty odvezla dokumentaristka Helena Třeštíková za svůj film Katka. Hlavní cenu vyhrálo v roce 2003 drama režiséra Martina Šulíka Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera.