Taková normální rodinka nasadila laťku vysoko

Praha - Se jménem Fan Vavřincové jsou spjaty dva ojedinělé úkazy české kinematografie. Už před válkou natočil režisér Martin Frič podle její knihy Eva tropí hlouposti dodnes nepřekonanou crazy komedii s Natašou Gollovou a Oldřichem Novým v hlavních rolích. Na počátku normalizace pak v Československé televizi podle jejího scénáře vznikl osmidílný seriál Taková normální rodinka. První díl bezesporu nejlepšího českého sitcomu odvysílala televize 13. března 1971.

Nebylo to ale poprvé, co se rodina Hanákova včetně trošku potrhlé „vraždící“ babičky objevila na obrazovce, premiéru si odbyla již o tři roky dříve - a vznikla přitom vlastně náhodou. Režisér Oldřich Dudek tehdy dostal k dispozici volný ateliér, do kterého přivedl sestavu svých oblíbených herců z vinohradského divadla, s nimiž právě dotočil jinou televizní inscenaci. Vzal tedy povídku Fan Vavřincové, jíž se již předtím zabýval Vladimír Drha, a natočil podle ní detektivní komedii.

Divákům se svěží dílko moc zamlouvalo a vznik pokračování si vlastně vynutili svými dopisy. Fan Vavřincová s Oldřichem Dudkem tehdy, aniž by to sami tušili, postupovali jako podle nějakého návodu k natočení situační komedie amerického střihu. Jedno hlavní prostředí, v případě Takové normální rodinky obývací hala rodinné vily, k tomu postavy pouze o trochu bláznivější, než je běžné, a prožívající situace také jen o maličko přehnanější než ty, s nimž se lidé setkávají každý den.

Pravda, babičku pokoušející se v zájmu co nejlepší zápletky své detektivky nanečisto vyvraždit celou rodinu nebo maminku zpívající operní árie i u vaření doma hned tak někdo nemá. Ale s nějakým tím otcem schovávajícím se před domácími pracemi za noviny nebo dědečkem, který si nejlépe popovídá se želvičkami, se už ve svém okolí setkal skoro každý. A trapasy při první návštěvě nového dceřina nápadníka nebo průšvihy nezbedných školou povinných potomků také nejsou nic neznámého.

Scénář beze slov

Inspiraci pro základní půdorys celého seriálu - soužití čtyř generací pod jednou střechou - našla Fan Vavřincová ve vlastním životě. „Celý život jsme žili pohromadě tři a později už čtyři generace,“ vzpomínala na psaní Takové normální rodinky. A některé postavy psala hercům přímo na tělo - zejména účetního Koníčka, pro něhož tvůrci zlákali do jeho poslední role před kamerou Oldřicha Nového. Ten vytvořil rozkošný pár s tetičkou v podání Jiřiny Šejbalové.

Tatínek: Ježišmarjá, on jí přinesl kytku, jen tak.
Petr: Člověče nešťastná, co tě to napadlo?
Tatínek: Ještě, že jsi to řekl včas!
Zdeněk: Vždyť to pořád píšou v novinách, přineste ženě kytku jen tak.
Petr: Ty, víš, kdo to píše? Ženská! Nějaká potvora, co se mstí mužským.

Když Vavřincová herce lépe poznala, psala často jen děj beze slov. „Vy si dialogy doděláte,“ říkala. „Bavilo nás to, zvlášť když se přidali Jiřina Šejbalová a Oldřich Nový,“ vzpomínal Jaromír Hanzlík, představitel nápadníka nejmladší dcery. Při natáčení panovala podle pamětníků vůbec skvělá atmosféra, kterou dotvářela třeba věčně nedochvilná Marie Rosůlková. Mezi jejími výmluvami nechyběla ani historka o tom, kterak na chodníku „šlápla na hlavu chlapovi, který tam kopal jámu“.

Fan Vavřincová vzpomínala, jak štáb bavil i Pavel Landovský. Ten původně hrál malíře pokojů, protože se ale herec ocitl v nemilosti, musely se již hotové scény přetočit, roli dostal Jaroslav Moučka. Nakonec ale nezůstalo jen u Landovského vynuceného odchodu, autoři byli popotahování třeba za to, že jsou hrdinové málo angažovaní. Poslat malé Raubíře do pionýra ale Vavřincová rozhodně odmítla - když už jejich otec měl odjet na spřátelenou Kubu - a tak seriál po osmi dílech skončil.

Příbuzní….

A nutno říci, že asi v nejlepším, i díky omezenému rozsahu se u něj diváci dodnes baví. A přes řadu pokusů o český sitcom, které se objevily v posledních dvou dekádách, se novodobí tvůrci kvalitám Takové normální rodinky většinou ani nepřiblížili. Nepříliš dobře dopadla také v roce 2008. V roce 2010 pak bylo natočeno pokračování seriálu nazvané Rodinka s řadou původních herců a v režii Dušana Kleina.

Znáte dobře Takovou normální rodinku? Udělejte si kvíz.

  • Taková normální rodinka zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2390/238980.jpg
  • Taková normální rodinka zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2390/238976.jpg
Vydáno pod