V Barceloně se chystá hudební zážitek roku

Barcelona - Přelom května a června bude v katalánské metropoli už tradičně ve znamení Primavera Sound. Festival mnohými považovaný za nejlepší evropskou přehlídku kapel pohybujících se mimo střední proud už po jedenácté rozproudí již tak živelnou Barcelonu. I tentokrát zahrají v Parc del Fòrum hudebníci napříč všemi styly, od popu přes rock a elektroniku až po taneční projekty. Na osmi hlavních scénách budou ke slyšení objevy nezávislé scény, poslední trendy i stálice alternativního popu. Hlavními taháky letos jsou bezpochyby Björk, Franz Ferdinand, Justice, The xx či The Cure. Ale nemenší pozornost si zaslouží i na výsluní se deroucí kapely v čele se Sleigh Bells, M83, The Drums, SBTRKT nebo Weeknd.

Asi málokdo čekal, co nakonec vyroste z lokálního, víceméně tanečního festivalu Primavera Sound. První ročníky se odehrávaly v poněkud nezvyklém prostředí Poble Espanyol - modelu tradiční španělské vesnice - a počet návštěvníků se pohyboval mezi deseti a dvaceti tisíci. Jenže lidí přibývalo a v roce 2005 se Primavera musela přestěhovat do betonového monstra na pobřeží Parc del Fòrum. Do během roku opuštěného výstaviště, po kterém se prohání jen omladina na skateboardech a longboardech, se loni v rámci festivalu vmáčklo 123 tisíc natěšených hudebních fandů.

Primavera Sound si popularitu nevydobyl pro nic za nic. Na rozdíl od prakticky veškerých tuzemských festivalů nesází na jedno či dvě vyčichlá jména za zenitem doplněná o několik desítek druhořadých zábavových kapel. Dramaturgie barcelonského festivalu se zaměřuje na kvalitu. Snaží se ukazovat mladé zajímavé kapely, které udávají současné trendy nehledě na hudební styl, který vyznávají. Stejně tak představuje i zavedená jména, která se dlouhodobě udržují na vrcholu.

Festival s nejlepší sestavou kapel

Proto se organizátoři nebojí spolupracovat ani s - v podstatě konkurenčním a neméně slavným - festivalem All Tomorrows Parties, který se stará o veškerou hudební dramaturgii jedné ze scén Primavery. Obdobně můžeme nalézt v Parc del Fòrum scény, o jejichž program se starají lidé z magazínů Pitchfork a VICE. To vše rezultuje v sestavu kapel, o níž si v českých podmínkách můžeme nechat jen zdát. „Primavera Sound si získala reputaci hudebního festivalu s nejlepším line-upem a tenhle rok nebyl výjimkou,“ prohlásil o posledním ročníku Tom Robinson z BBC. 

Letos se tak můžeme těšit krom velkých jmen, jakými jsou Franz Ferdinand, The Cure a nebo Björk, třeba na Sleigh Bells, kteří kombinují v originálním mixu electropop s hardcorem a glitchem. Zahraje i stále populárnější pětka the Drums prezentující se jednoduchým, ale o to zábavnějším kytarovým popem nebo taneční, postdubstepový projekt SBTRKT. Jedním z vcholů by mohl být i koncert jednočlenného projektu M83, který se nedávno představil i v Praze. Alespoň krátkou zmínku by si sice zasloužila asi každá ze 127 dosud potvrzených kapel, ale tolik prostoru zde k dispozici zkrátka není. 

„Jestli někdo rozhoduje o tom, jaký bude zvuk příštího desetiletí, jsou to hudební dramaturgové této výjimečné mezinárodní události, která si říká Primavera Sound.“ Hazel Sheffield, The Daily Telegraph 

Nezbývá než přát těm všem, kteří se rozhodnou vydat za vstupenky oněch necelých 200 eur, aby jim vyšlo počasí. Protože pokud se Barcelonou od 31. května do 2. června neprožene hurikán, dá se očekávat hudební zážitek minimálně tohoto roku.

Výběr z dosud potvrzených kapel na San Miguel Primavera Sound 2012:

A.A. BONDY, A$AP ROCKY, AEROPLANE , THE AFGHAN WHIGS , AFROCUBISM, ANÍMIC, ARAABMUZIK, ARCHERS OF LOAF, ATLAS SOUND , ATLETA, BAXTER DURY, BEACH BEACH, BEACH HOUSE, BEIRUT, BENGA (LIVE), BIG STAR’S THIRD, BIGOTT, BJÖRK, BLACK LIPS, BLEACHED , BOMBINO, BUFFY SAINTE-MARIE, THE CHAMELEONS, CHAVEZ, CHRISTINA ROSENVINGE, CODEINE, THE CURE, DANNY BROWN, DEATH CAB FOR CUTIE, DEATH GRIPS, DEATH IN VEGAS, DEMDIKE STARE , DIRTY BEACHES, DIRTY THREE, DOBLE PLETINA, DOMINANT LEGS, THE DRUM, EROL ALKAN, FASENUOVA, FATHER JOHN MÍSTY, THE FIELD, FIELD MUSIC, FOREST SWORDS, FRANZ FERDINAND, FRIENDS, GIRLS, GIRLS NAMES, GODFLESH, GRIMES, GRUPO DE EXPERTOS SOLYNIEVE, HANNI EL KHATIB, HARVEY MILK, HYPE WILLIAMS, I BREAK HORSES, ICEAGE, JAMES FERRARO, JAPANDROIDS, JEFF MANGUM (NEUTRAL MILK HOTEL), JEREMY JAY, JOE CREPÚSCULO, JOHN TALABOT LIVE, JOSH T. PEARSON, JUSTICE LIVE, KINGS OF CONVENIENCE, KLEENEX GIRL WONDER, LA ESTRELLA DE DAVID, LAURA MARLING, LEE RANALDO, LISABÖ, LITURGY, LOWER DNES, M83, MAIN, MATÍAS AGUAYO, MAYHEM, MAZZY STAR, MELVINS, MICHAEL GIRA, MILAGRES, MILK MUSIC, MUDHONEY, MUJERES, NACHO VEGAS, NAPALM DEATH, NEON INDIAN, NICK GARRIE PLAYS THE NIGHTMARE OF J.B. STANISLAS, NUMBERS SHOWCASE: JACKMASTER, ONEMAN, DEADBOY, SPENCER, REDINHO; OBITS, OFF!, THE OLIVIA TREMOR CONTROL, ORTHODOX, OTHER LIVES, PEGASVS, PETER WOLF CRIER, PICORE, PIONAL LIVE, THE POP GROUP, THE RAPTURE, REAL ESTATE, REBOLLEDO, REFREE, REFUSED, RICHARD HAWLEY, THE RIGHT ONS,  RUFUS WAINWRIGHT, RUSTIE, SANDRO PERRI, SBTRKT, SCUBA, SENIOR I EL COR BRUTAL, SHARON VAN ETTEN, SHELLAC, SISKIYOU, SLEEP, SLEEPY SUN, SLEIGH BELLS, SPIRITUALIZED, SR. CHINARRO, ST. ETIENNE, TALL FIRS, THEE OH SEES, TRASH TALK, UNICORNIBOT, VERONICA FALLS, THE WAR ON DRUGS, WASHED OUT, WAVVES, THE WEDDING PRESENT PLAYS SEAMONSTERS, THE WEEKND, WHITE DENIM, WILCO, WOLVES IN THE THRONE ROOM, THE XX, YANN TIERSEN, YO LA TENGO

The Drums - „Let's Go Surfing“

SBTRKT - „Wildfire“

Franz Ferdinand - „Walk Away“