Holoubci aneb hraný film ve znakové řeči

Brno - V Česku byl natočen tak trochu jiný film, první svého druhu. Režisérka Zuzana Dubová obsadila do snímku Holoubci neslyšící děti a navíc neherce. Hraný film ve znakové řeči pro děti s vadou sluchu není zatím běžný ani ve světě. Holoubci jsou filmovým příběhem o dvou dětských kamarádech a jejich dobrodružstvích ve velkém městě.

Jde o příběh dvou kamarádů z jedné školy, Laury a Davida. Davidovi se nelíbí, že by se měl s rodiči stěhovat do jiného města. Se svou kamarádkou Laurou tak uteče z domu. Spolu pak prožijí dobrodružnou cestu městem, plnou nástrah i kouzelných zážitků. Odvrátit stěhování se jim sice nepodaří, ale přátelství, které mezi nimi vznikne, jim pomůže překonat jakoukoliv vzdálenost.

Ve filmu hrají samí neslyšící neherci. Ve všech dětských rolích ve filmu uvidíme děti z prvního stupně Mateřské školy a Základní školy pro sluchově postižené v Brně.

Reportáž Ivy Němcové a Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Natáčelo se za běžného provozu ve škole i na ulici. Na place byla nejdůležitější spojkou mezi štábem a dětmi tlumočnice.

Režisérka filmu Zuzana Dubová:

„Já jsem se snažila, aby si děti zvykly na tu kameru, aby si ji třeba i ohmataly a vzaly do ruky. Nejlegračnější a v podstatě i nejúžasnější je, když už jsou třeba unavení a mají svůj způsob, jak tomu jakoby čelit, že se vám třeba postaví zády, vy je vlastně nemůžete zavolat nebo říct jim, natáčí se, takže tam jsou větší pauzy. Je to víc o trpělivosti.“

„To, co slyšícímu dítěti vysvětlíte, to neslyšícímu dítěti musíte ukázat, čili musíte používat obrazy, obrazové znázornění, gesta a samozřejmě znakový jazyk,“ uvedla koordinátorka projektu Helena Burianová.

Nízkorozpočtový film nejen pro neslyšící teď bude soutěžit na festivalech dětského filmu. Jen v Česku může oslovit půl milionu lidí postižených hluchotou a nedoslýchavostí.