Totální výprodej evropského filmu

Praha – Projekce Královské aféry, jediného filmu s českou stopou v hlavní soutěži letošního Berlinale, zahájí dnes Dny evropského filmu. Kromě dánsko-švédského historického dramatu přinese program 19. ročníku dalších více než 40 hraných a dokumentárních snímků ze zhruba 25 zemí. Po skončení pražské a následně brněnské části bude festival pokračovat ozvěnami v pěti tuzemských městech.

Kup teď, sleduj později! Zážitek k nezaplacení za neuvěřitelných 39 Kč ve středu 11. 4., hlásá mystifikátorsky plakát 19. ročníku Dnů evropského filmu, který organizátoři pojali jako „totální výprodej“. „Je to reakce na to, jakým způsobem se dnes přistupuje k filmu, že se začíná brát jako zboží,“ vysvětlil dramaturg festivalu Zdeněk Bláha.

Zahájení filmové přehlídky v pražském kině Světozor bude přítomen Mikkel Boe Følsgaard, držitel stříbrného berlínského medvěda za hlavní mužský herecký výkon. „Kromě něho se premiéry zúčastní David Dencik a producent Peter Aalbæk Jensen, který je známý jako producent filmů Larse von Triera,“ doplnil Bláha. Druhé ocenění získala Královská aféra, která se natáčela převážně v Česku, za scénář.

  • Dýchat (2011, režie: Karl Markovics) zdroj: Dny evropského filmu
  • Velikáni (2011, režie: Marthe Keller) zdroj: Dny evropského filmu

Program festivalu je rozdělen do několika tematických sekcí. V Národní lize se utkají letošní nebo loňští favorité jednotlivých zemí vyslaných do bojů o nominace na Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. K tipům pořadatelů patří rakouské drama Dýchat, režisérský debut herce Karla Markovicse, známého ze seriálu Komisař Rex. Výběr toho nejzajímavějšího, co v posledních dvou letech vzešlo z kinematografií jednotlivých zemí, najdou diváci v sekci Best of. Uveden bude v Cannes oceněný film Velikáni Bouliho Lannerse či polský dokument Tomasze Wolského Lékaři.

Tituly v sekci K věci narušují tradiční stereotypy zobrazování stáří ve filmu; věnována je roku 2012 coby Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Zařazen do ní byl mimo jiné film s Claudií Cardinalovou v hlavní roli -Italsky snadno a rychle se Signorou Enricou. Sekce K věci a Národní liga tematicky spojuje portugalský film José a Pilar. Dokumentární portrét nositele Nobelovy ceny ceny za literaturu José de Sousa Saramagy byl navržen jako portugalský kandidát oscarového klání.

  • Italsky snadno a rychle se siňorou Enricou (2010, režie: Ali Ilhan) zdroj: Dny evropského filmu
  • Punk in Africa (2011, režie: Deon Maas, Keith Jones) zdroj: Jeden svět

Film & Music se zaměří na evropské filmy s tématem hudby, hudební filmy a dokumenty. Představen bude například česko-jihoafrický dokument Punk in Africa, mapující vznik a vývoj punkového hnutí na jihu Afriky; protrét kontroverzního rakouského rappera iránského původu Schwarzkopf, který je sondou do života potomků imigrantů v Rakousku; Off Beat zase zachycuje švýcarskou hiphopovou scénu.

Posoudit snímky soutěží o filmovou cenu Evropského parlamentu LUX Prize umožní stejnojmenná sekce. Novinkou je sekce nazvaná Media – cesta časem. Nabídne u příležitosti deseti let působení evropského programu Media deset filmů, jež z něho v minulosti úspěšně čerpaly finanční podporu. Například Kurz negativního myšlení, Turínský kůň nebo Valčík s Bašírem.

Projekce doplní dvě konference – první na téma Video on Demand - Nový kanál distribuce filmů, druhá bude věnována digitalizaci kin.

19. ročník Dnů evropského filmu se koná v Praze (12.–19. 4.) a Brně (20.–26. 4.), ozvěny pak v Boskovicích (25.–27. 4.), Uherském Hradišti (25.–27. 4.), Jablonci nad Nisou (25.–29. 4.), ve Veselí nad Moravou (25.–27. 4.) a v Ostravě (28. 4. – 2. 5.).