Prahu roztančí swingový festival

Praha - Taneční večery, semináře, taneční soutěž a další řadu vystoupení nabízí šestý ročník Pražského jarního swingového festivalu. Začíná dnes a potrvá do 16. dubna. Je součástí projektu tanečního studia Zig-Zag s názvem Lindy 2012, který chce zaplnit mezeru v tanečním vzdělání a přivést do Česka současnou módní vlnu swingových tanců.

Součástí festivalu je i Velký taneční večer Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, který se odehraje v sobotu ve Velkém sále pražské Lucerny. Do mezinárodně vyhlášené tančírny se jednou za rok sjíždějí fanoušci swingu z celé Evropy. Netradiční podívanou nabídnou swingoví specialisté, kteří navštěvují tančírnu v dobových kostýmech a účesech. „S radostí musím říci, že zájem je velký, a dokonce každým rokem roste,“ řekl Havelka.

  • Plakát zdroj: Melody Makers
  • Taneční večer (Zig - Zag) zdroj: Zig-Zag

Letos se podle Havelky festivalu účastní čtyři lektorské dvojice, špičkoví swingaři z USA, Velké Británie a Švédska. Všichni, kromě toho, že učí různé podoby swingu po celém světě, mají v repertoáru i nacvičená choreografická čísla. Zájemci se tak mohou dobové tance naučit v krátkých výukových vstupech.

  • Taneční večer (Zig - Zag) zdroj: Zig-Zag
  • Taneční večer (Zig - Zag) zdroj: Zig-Zag

„Dovolím si být poněkud neskromný: když poprvé vstoupili do velkého sálu Lucerny swingaři z Londýna, Berlína, Itálie, byli z něj naprosto uchváceni. A když jsme to pak zmáčkli, měli pocit, že se jim splnil životní sen,“ dodal Havelka. Kromě swingového festivalu projekt zahrnuje mimo jiné i letní školu tance pro stepaře nebo swingové tančírny a semináře charlestonu, lindy hopu a ostatních tanečních stylů první poloviny minulého století.